ŠINDELÁŘ, Michal. Sendvičová konstelace a well-being člověka: vhled do českého terénu. Sociální studia. Masarykova univerzita, ročník 11, 3/2014, s. 31-49. ISSN 1214-813X. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sendvičová konstelace a well-being člověka: vhled do českého terénu
Název česky Sendvičová konstelace a well-being člověka: vhled do českého terénu
Název anglicky Sandwich Generation and Well-being: An Inquiry into Czech Field
Autoři ŠINDELÁŘ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sociální studia, Masarykova univerzita, 2014, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00074189
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky sendvičová generace; sendvičová konstelace; wellbeing; poskytování péče
Klíčová slova anglicky sandwich generation; wellbeing; care provision
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Šindelář, učo 182135. Změněno: 15. 12. 2014 11:15.
Anotace
Text představuje termín sendvičová generace (volně zaměnitelný s termínem sendvičová konstelace), shrnuje poznatky k tématu a skrze kvantitativní analýzu dat ISSP 2011–2012 Rodina a zdraví a Střední generace 2004 dat nabízí vhled do sendvičové konstelace v České republice. Poskytování péče staršímu členu rodiny je konstitutivním prvkem sendvičové konstelace, proto je věnována pozornost charakteristikám pečovatelů (pohlaví, věk, intenzita pečování) a výskytu pečovatelské role v populaci. Druhým tématem textu je vztah konstelace a wellbeingu člověka. Jsou prověřovány vliv reciprocity podpory a afektuální solidarity na hodnocení kvality vztahu s příjemcem podpory a konflikt mezi pracovní a soukromou sférou. V ČR jsou přibližně 4 % lidí v sendvičové konstelaci a tato konstelace je asociována s mírným konfliktem mezi pracovní a soukromou sférou. Podpora rodičům je asociována s pozitivním vlivem na wellbeing člověka, pokud je podpora vzájemná.
Anotace anglicky
This article introduces the term “sandwich generation” and provides insight into the experiences of the Czech sandwich generation based on quantitative analysis of ISSP 2011–2012 Health and Family and Middle Generation 2004 data. Being a carer is a key component of being ‘sandwiched;’ therefore, the gender and age of carers, intensity of care and commonality of care provision are researched. Well-being and its relationship to being sandwiched is researched too. Reciprocity of provided support, affective solidarity and work-family stress spill-over are examined as the specifications of well-being. It turns out four percent of Czechs are being sandwiched. These people experience slight work-family stress spill-over. However, providing support to one’s own parents is associated with a positive increase in well-being when the support is reciprocal.
Návaznosti
GA13-34958S, projekt VaVNázev: Přetížená role: prarodiče v době aktivního stárnutí
Investor: Grantová agentura ČR, Přetížená role: prarodiče v době aktivního stárnutí.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 08:34