NECKÁŘ, Jan. Sleva na dani u pracujících starobních důchodců z pohledu zneužití práva. MUNI Law Working Paper. Brno: Masarykova univerzita, roč. 2014, č. 5, s. 1-11. ISSN 2336-4785. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sleva na dani u pracujících starobních důchodců z pohledu zneužití práva
Název česky Sleva na dani u pracujících starobních důchodců z pohledu zneužití práva
Název anglicky Abuse of law in the case of tax reduction for working pensioners
Autoři NECKÁŘ, Jan.
Vydání MUNI Law Working Paper, Brno, Masarykova univerzita, 2014, 2336-4785.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Sleva na dani, zneužití práva, starobní důchod, zákon.
Klíčová slova anglicky Tax reduction, Abuse of Law, Pensioners, Act.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jan Neckář, Ph.D., učo 61277. Změněno: 20. 12. 2014 22:08.
Anotace
Text je věnován problematice nároku na slevu na dani z příjmů fyzických osob u poživatelů starobního důchodu z pohledu zásady zákazu zneužití práva. Zneužití daňového práva je v poslední době velice častým argumentem daňové správy, když posuzuje chování a jednání daňových subjektů snažících se snížit svoji daňovou povinnost. Za zneužití práva jsou považována jak jednání procesního charakteru, např. opakované žádosti o prodlužování lhůt, tak i (domnělé) porušení hmotněprávních daňových norem. Jedná se o situace, kdy daňový subjekt postupuje přesně podle textu zákona, ale jeho postup je následně zpochybněn správcem daně s tím, že zákon byl sice dodržen, ale došlo ke zneužití práva daňovým subjektem a nedošlo k naplnění zamýšleného cíle právního předpisu. Od začátku roku 2013 se o zneužití práva velice často hovořilo v souvislosti s postupem starobních důchodců, kteří si přerušili pobírání důchodu na 1. 1. 2013. Cílem tohoto textu bylo poukázat na souvislosti takového jednání a pokusit se odpovědět na otázku, zda došlo k porušení zásady zákazu zneužití práva a zda je tedy takové jednání v rozporu se zákonem, nebo bylo jednání poplatníků daně v souladu s právem.
Anotace anglicky
The article deals with the entitlement for a tax reduction in personal income tax for pensioners in terms of the principle of prohibition of abuse of rights. The abuse of tax law has recently been very frequently used as an argument of tax authorities when assessing the conduct and behavior of taxpayers looking to reduce their tax liability. An abuse of rights is regarded as a conduct of a procedural nature, for example repeated requests for extensions as well as (alleged) infringement of substantive tax rules. In these situations, the taxpayer proceeds exactly according to the law but his approach is subsequently questioned by the tax authority that even though the law was indeed observed, there was an abuse of rights by the taxpayer and the intended objectives of the legislation were not fulfilled. Since the beginning of 2013, the abuse of rights has often been discussed in connection with the interruption of pensions by pensioners for January 1, 2013. The aim of the text was to highlight the consequences of such actions and try to answer the question whether the principle of prohibition of abuse of rights was violated, whether it is a violation of the law, or whether the conduct of the tax payers was in accordance with the law.
Návaznosti
EE2.4.31.0146, projekt VaVNázev: Právo do praxe, praxe do práva - partnerství pro užší sepětí výzkumu a praxe
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 23:09