NAVRÁTIL, Vladislav a Jindřiška SVOBODOVÁ. Fotokatalýza a projektová výuka fyziky a chemie. In Prof. PhDr Martin Bílek, PhD. Výzkum, teorie a praxe v didaktice chemie/Přírodovědné a technologické vzdělávání pro XXI. století. I. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta, 2014, s. 439-449. ISBN 978-80-7435-417-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fotokatalýza a projektová výuka fyziky a chemie
Název česky Fotokatalýza a projektová výuka fyziky a chemie
Název anglicky Photocatalysis and Project Tuition of Physics and Chemistry
Autoři NAVRÁTIL, Vladislav a Jindřiška SVOBODOVÁ.
Vydání I. Hradec Králové, Výzkum, teorie a praxe v didaktice chemie/Přírodovědné a technologické vzdělávání pro XXI. století, od s. 439-449, 11 s. 2014.
Nakladatel Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10302 Condensed matter physics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7435-417-5
Klíčová slova česky Projektová výuka; fotokatalýza; solární konverze; hydrofobní povrchy; hydrofilní povrchy; polovodiče; oxid titaničitý.
Klíčová slova anglicky Project tuition; photocatalysis; solar conversion; self-cleaning surfaces; hydrophilicity; semiconductors; titanium dioxide.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: RNDr. Jindřiška Svobodová, Ph.D., učo 384. Změněno: 26. 3. 2015 22:37.
Anotace
Fotokatalýza je studována od 60. let minulého století a to zejména v Japonsku. Toto studium začalo nejdříve problémem fotoelektrochemické konverze solární energie. Když bylo zjištěno, že tento proces má velmi malou účinnost, byla pozornost vědců obrácena směrem k technickému využití jevu, kterým jsou samočisticí se povrchy, fotoindukovaná hydrofilita a některé environmentální aplikace. Poněvadž jev fotokatalýzy je typickým interdisciplinárním problémem, může být vhodným subjektem pro projektovou výuku na různých typech škol či univerzit. Součástí práce jsou i návody na praktická cvičení. Tato cvičení tvoří výzkumnou část práce.
Anotace anglicky
Starting 1960s the scientific studies on photocatalysis has been prosecuted, primarily in Japan. First steps began with photoelectrochemical solar energy conversion and later were shifted into technical problems as self-cleaning surfaces, photoinduced hydrophilicity and some environmental applications. Since the photocatalysis is typical interdisciplinary problem, it can be suitable subject for project tuition at various types of schools and universities.The thesis includes instruction on practical exercises. This exercise is part of the research work.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0182, interní kód MUNázev: Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:58