Detailed Information on Publication Record
2014
Studies of mutant lectin binding behaviour by microcalorimetry
DUBSKÁ, Eva, Jana MRÁZKOVÁ, Lenka MALINOVSKÁ, Lenka ADAMOVÁ, Gabriel DEMO et. al.Basic information
Original name
Studies of mutant lectin binding behaviour by microcalorimetry
Name in Czech
Studium vazebných vlastností mutantních lektinů
Authors
DUBSKÁ, Eva (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana MRÁZKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Lenka MALINOVSKÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Lenka ADAMOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Gabriel DEMO (203 Czech Republic), Martina POKORNÁ (703 Slovakia, belonging to the institution) and Michaela WIMMEROVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
2014 XVIII ISBC Conference, International Society for Biological Calorimetry, 2014
Other information
Language
English
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Sweden
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/14:00077914
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
lektiny izotermická titrační kalorimetrie mutageneze
Keywords in English
lectins isotermic titration calorimetry mutegenesis
Tags
International impact
Změněno: 3/1/2015 23:15, Mgr. Eva Dubská
V originále
Bacterial lectins help pathogens in adhesion to sugar moieties presented on the host cell surface. Therefore, lectins from pathogenic bacteria and their adhesion modes are the subject of intense study. On the other hand, understanding of the basic principles of the lectin-carbohydrate binding process is still important task and can be helpful for further lectin engineering by targeted mutagenesis methods. Lectins with tuned affinity can offer interesting perspectives in biomedical or biotechnology. Our work is focused on the engineering of previously well studied lectins PA-IIL [1], CV-IIL [2], RS-IIL [3] and BC2L-A [4] from the PA-IIL lectin family. Effects of the mutations on the individual lectin binding behaviour were studied by isothermal titration microcalorimetry method (ITC).
In Czech
Bakteriální lektiny napomáhají bakteriím při přichycení na sacharidové struktury povrchu hostitelských buněk. Proto jsou bakteriální lektiny předmětem dlouhodobého výzkumu. Důležité obecně je lépe porozumět základním principům uplatňující se při vazbě lektinů na sacharidové struktury. Tyto poznatky mohou být využity v proteinovém inženýrství pro vytvoření mutantních lektinů s vylepšenými vazebnými vlastnostmi. Náš výzkum se zaměřil na mutagenezi lektinů z lektinové rodiny PA-IIL (PA-IIL, CV-IIL, BC2L-A, RS-IIL) a studium vazebných vlastnosti jednotlivých mutantních lektinů pomocí metody izotermické titrační kalorimetrie.
Links
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MU |
|