FONIOKOVÁ, Zuzana. V zemi příběhů Grahama Swifta. In Kuzmíková, Jana ed. Literatúra v kognitívnych súvislostiach. 1. vyd. Bratislava: Ústav slovenskej literatúry SAV, 2014, s. 101-110. ISBN 978-80-88746-25-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název V zemi příběhů Grahama Swifta
Název anglicky In Graham Swift’s storyland
Autoři FONIOKOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Bratislava, Literatúra v kognitívnych súvislostiach, od s. 101-110, 10 s. 2014.
Nakladatel Ústav slovenskej literatúry SAV
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00077970
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-88746-25-6
Klíčová slova česky Země vod; Graham Swift; historie; příběhy
Klíčová slova anglicky Waterland; Graham Swift; history; stories
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jan Tlustý, Ph.D., učo 20440. Změněno: 18. 3. 2015 15:48.
Anotace
Kapitola zkoumá román Grahama Swifta Země vod, konkrétně jakým způsobem tento román zpracovává otázku významu historie a jejího vztahu k fikci a k ústně předávaným příběhům. Román rozostřuje hranici mezi historií a příběhem, mezi fakty a fikcí, čímž zpochybňuje tradiční pohled na dějiny jako objektivní vyobrazení skutečných událostí. Pohlíží na historii jako na narativní konstrukt. Jako každý narativ je i historie ovlivněna svým autorem a jeho záměry, stejně jako vlastnostmi narativu jako takového, tím, jeho možnostmi a omezeními. Román toto téma dále propojuje s úlohou příběhů v lidské snaze o uchopení světa, ostatních lidí i sebe samých. Kapitola ukazuje, že román tato témata zpracovává jednak explicitně, na rovině obsahu, jednak implicitně, na rovině formy, a to zejména použitou narativní strategií. Vypravěč se pokouší porozumět své současné situaci skrz svou minulost, ale není schopen objektivně rekonstruovat události svého života. Přesto uznává a zdůrazňuje nepostradatelnost příběhů v procesu vyrovnávání se s realitou a uchopování světa.
Anotace anglicky
The text examines the way in which Waterland by Graham Swift works with the question of the significance of history, its relation to fiction and to oral stories. The novel challenges the traditional view of history as an objective representation of what happened by blurring the boundary between history and story, fact and fiction. It views history as a narrative construct, which means that like any other narrative, it is influenced by its author and his/her intentions, and by the properties of narrative, its possibilities and restrictions. The novel also links this topic to the role stories play in people's endeavour to grasp the world around them, other people, and themselves. The chapter demonstrates that the novel deals with these issues both explicitly on the level of content and implicitly on the level of form, in particular in its narrative strategy. The narrator strives to understand his present circumstances by telling the story of his past but he is not able to arrive at an objective reconstruction of events. Still, he acknowledges the crucial role of stories in people's coping with reality and making sense of the world.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:20