TRNOVÁ, Eva a Jan KREJČÍ. EDUCOLAND: Propojení vzdělávací teorie a praxe. Online. In M. Štubňa, M. Benko. Vymedzenie obsahu školskej fyziky. Nitra, Slovakia: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Pobočka JSMF v Nitre, 2014. 8 s. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název EDUCOLAND: Propojení vzdělávací teorie a praxe
Název česky EDUCOLAND: Propojení vzdělávací teorie a praxe
Název anglicky EDUCOLAND: LINKING EDUCATIONAL THEORY AND PRACTICE
Autoři TRNOVÁ, Eva a Jan KREJČÍ
Vydání Nitra, Slovakia, Vymedzenie obsahu školskej fyziky, 8 s. 2014.
Nakladatel Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Pobočka JSMF v Nitre
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky konstrukční výzkum, praxe, teorie, fyzikální vzdělávání
Klíčová slova anglicky design-based research, theory, practice, physics education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 30. 4. 2015 09:33.
Anotace
Klesající zájem o přírodovědné vzdělávání, včetně fyziky, je spojován se způsobem výuky, který nevyhovuje současným vzdělávacím potřebám žáků. Nejdůležitějším důvodem je zřejmě změna učebního stylu dnešních žáků, příslušníků počítačové NET-generace a odtržení vzdělávacích obsahů od každodenního života. Učitelé intuitivně hledající cestu, jak přírodovědné předměty vyučovat. Experti-výzkumníci se naopak prioritně věnují výzkumům, ale díky přílišné odborné úrovni komunikace nedokáží své myšlenky předat učitelům. Odborníci mluví o mezeře mezi teorií a praxí. V projektu EDUCOLAND jsme se pokusili pomocí konstrukčního výzkumu tuto mezeru překlenout propojením výzkumné sféry se školskou. Jádrem projektu je webový portál, který je spoluvytvářen experty-edukátory a učiteli na školách.
Anotace anglicky
Declining interest in science including Physics education is associated with teaching methods that do not meet current students’ educational needs. The most important reason is probably change of learning style of today's students, members of the computer NET-generation and detachment of educational content from everyday life. Teachers are intuitively looking for a way to teach science subjects, including Physics. Experts-researchers, by contrast, primarily concerned with research, but due to excessive professional level of communication fail to transmit their ideas to teachers. Experts talk about the gap between theory and practice. In the project EDUCOLAND we have tried through design-based research to bridge this gap by linking research community and schools. The core of the project is a web portal, which is co-created by experts-educators and teachers in schools.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 01:59