ZAHUMENSKÁ, Vendula. Spolky a soudní přezkum územně plánovací dokumentace. In Manganimitas. Sborník příspěvků z mezinárodní veděcké konference: Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a maldé vědecké pracovníky. Hradec Králové: Manganimitas. s. 1230-1240, 10 s. ISBN 978-80-87952-07-8. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Spolky a soudní přezkum územně plánovací dokumentace
Název anglicky Associations and the judicial review of the land use planning documentation
Autoři ZAHUMENSKÁ, Vendula (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Hradec Králové, Sborník příspěvků z mezinárodní veděcké konference: Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a maldé vědecké pracovníky, od s. 1230-1240, 10 s. 2014.
Nakladatel Manganimitas
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00078308
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-87952-07-8
Klíčová slova anglicky civic association; land use plan; general measure; judicial review; the Aaarhus Convention
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Zahumenská, Ph.D., učo 61384. Změněno: 14. 1. 2015 12:08.
Anotace
Spolky, dříve občanská sdružení, velmi často fungují jako zástupci místních občanů. Lidé se do takových spolků sdružují především za účelem ochrany svých zájmů, které samozřejmě nemusí být pouze environmentálního charakteru v jeho nejčistším slova smyslu. Naopak – občané chtějí hájit také své právo na soukromí a na rodinný život a mají zájem na ochraně nemovitého majetku. Až do letošního roku však neměly spolky v územním plánování téměř žádný vliv. Mohly sice podávat připomínky, ale aktivní legitimaci k podání návrhu na zrušení územního plánu jim soudy soustavně odmítaly přiznat. Ústavní soud se však tuto praxi pokusil změnit. Spolkům poprvé přiznal právo napadnout územně plánovací dokumentaci u soudu a otevřel tak novou debatu nad otázkou, v jakém rozsahu se občané ještě mohou zapojit do rozhodování o životním prostředí.
Anotace anglicky
Civic associations most often act as representatives of local citizens. People form an association mainly because they need to defend their interests, which do not have only environmental character. On the contrary, most often the citizens want to protect their right to privacy and family life and their property. Until this year a participation of environmental nongovernmental organizations in spatial planning had no visible effect. Associations could make comments, but they could not fill any court application against the adopted land use plan. In the spring 2014, the Constitutional Court attempted to change this practice. By the ruling of the Constitutional Court, NGOs were granted the right to challenge land use plans in court for the first time. That decision reopend a debate over the question of the extent to which citizens can participate in environmental decision making.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 11:20