ŠEVEČKOVÁ, Monika. Obřady přijetí dítěte do rodiny a společenství u východních a západních Slovanů. In Marcus Giger, Hana Kosáková, Marek Příhoda. Slované mezi tradicí a modernitou. Červený Kostelec/Praha: Pavel Mervart. s. 163-178. Russia Altera svazek 25, řada Slavica svazek 12. ISBN 978-80-7465-106-9. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obřady přijetí dítěte do rodiny a společenství u východních a západních Slovanů
Název anglicky Ceremonials relating to taking the new born child into the family and community
Autoři ŠEVEČKOVÁ, Monika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Červený Kostelec/Praha, Slované mezi tradicí a modernitou, od s. 163-178, 16 s. Russia Altera svazek 25, řada Slavica svazek 12, 2014.
Nakladatel Pavel Mervart
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14640/14:00078641
Organizační jednotka Centrum jazykového vzdělávání
ISBN 978-80-7465-106-9
Klíčová slova anglicky etnography; birth; ceremonials; Slavs; community; folklore; rituals
Změnil Změnila: PaedDr. Marta Holasová, Ph.D., učo 38218. Změněno: 30. 3. 2015 16:07.
Anotace
Příspěvek přináší pohled předních českých, ruských a ukrajinských etnografů a jazykovědců na obřadní kulturu západních a východních Slovanů, týkající se přijetí narozeného dítěte do rodiny, lidského společenství a církve (křest, nošení do kouta, církevní úvod, kmotrovství). Cílem článku je najít styčné body a odlišnosti v těch přechodových rituálech a obřadech, které provázejí člověka nehledě na časové a prostorové hranice, jako je např. obdarovávání novorozence, návštěvy šestinedělky a společné hodování. Příspěvek vychází také z folklorních materiálů (např. ukolébavky), autorka zmiňuje i takové momenty, jako je uřknutí nebo záměna novorozeněte, které nás vracejí k otázce rituálu v tradiční lidové kultuře, k otázce promíchání pohanských a křesťanských symbolů. Příspěvek se zabývá také souvislostmi mezi porodními a pohřebními rituály – konfrontace východních a západních Slovanů tak napomáhá objasnit kulturní a duchovní vývoj slovanského etnika.
Anotace anglicky
The article brings the insight of the Czech, Russian and Ukrainian ethnographers and linguists into birth ceremonials of West and East Slavs, relating to taking the new born child into family, community and church (christening, ‚taking to corner‘ ritual, church introduction, godparenthood). The aim of this article is to find connecting and diverse points in the transition rituals which accompany human beings regardless time or space borders, such are gifts for the new born child, visits during puerperium and feasts. The essay draw inspiration from folklore (e. g. lullabies), where the author refers to the moments like bewitch or exchange of a new born, which are taking us back to the matter of rituals in traditional folk culture, also to the matter of pagan and christian symbol interconnection. There are also links between the birth and burial ceremonies – the confrontation of East and West Slavs helps to clarify the culture and spiritual progress of Slavonic ethnic group.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:33