ČERNÝ, Michal. Zásadní objevy termodynamiky mezi lety 1824 a 1902. In Čapka František, Slabotinský Radek, Stöhrová Pavla. Průmysl, technika a exaktní vědy na Moravě a ve Slezsku : vybrané kapitoly z 19. a 20. století. Brno: Technické muzeum v Brně. s. 159-167. Acta Musei technici Brunensis. ISBN 978-80-87896-12-9. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zásadní objevy termodynamiky mezi lety 1824 a 1902
Název anglicky The fundamental breakthroughs of thermodynamics between 1824 and 1902
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Průmysl, technika a exaktní vědy na Moravě a ve Slezsku : vybrané kapitoly z 19. a 20. století, od s. 159-167, 9 s. Acta Musei technici Brunensis, 2014.
Nakladatel Technické muzeum v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/14:00078737
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-87896-12-9
Klíčová slova anglicky thermodynamics; Mach; Einstein; Gibbs; the history of science
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 21. 3. 2015 21:52.
Anotace
Fyzika se v osmnáctém století stala vědou, které by bylo spravedlivé přiřadit přídomek mocná. Umožňovala exaktní předpovídání jevů, popis pohybu nebeských těles, výpočet a vysvětlení optických jevů a řadu dalších aplikací. To se nejen promítlo do dobové představy lidí a vědců, ale mělo to zcela konkrétní dopady v oblasti vojenství. Zároveň ale také představovalo nezbytný předpoklad pro možnou existenci průmyslové revoluce. Zvláště v západní Evropě vzniká nová vlna zájmu o vědu, jako o fenomén společensky zajímavý. I když demonstrační experimenty či přednášky často mohly mít ke skutečné vědě daleko, vzniklo příznivé klima pro rozvoj fyziky. Historiografická práce kombinuje metodu diachronní přístupu v tom slova smyslu, že buduje jednotlivé dílčí kapitoly časově a synchronní přístup, který nachází mezi těmito událostmi z různých období vztahy a souvislosti. Práce systematicky pracuje s primárními prameny s cílem porozumět nejen fyzikálnímu obsahu jednotlivých děl, ale nabídnout čtenáři širší interpretační rámec, který fyzikální objevy zasazuje do kontextu kulturního i technického. Na základě těchto metod představuje nejdůležitější ideje v chápání rovnovážné termodynamiky v letech 1824 -1902. Jde tak vlastně o zachycení intelektuálního vývoje celé klasické termodynamiky historiografickou metodou vycházející ze strukturalismu (Anales).
Anotace anglicky
Physics in the eighteenth century became a science that would be fair to assign the epithet powerful. Allow an exact prediction of phenomena, description of the motion of celestial bodies, calculation and explanation of optical phenomena and many other applications. This is not only reflected in the contemporary ideas of people and scientists, but it had a very specific impacts in the military field. But we also constitute a prerequisite for the possible existence of the industrial revolution. Particularly in Western Europe, a new wave of interest in science as a social phenomenon interesting. Although the demonstration experiments and lectures frequently to have a 'real science far, a favorable climate for the development of physics. Historiographical work method combines diachronic approach in the sense that it builds individual sub-chapters and time-synchronous approach, which is located between these events from different periods relationships and connections. The paper is systematically working with primary sources to understand not only the physical content of individual works, but to offer readers a broader interpretive framework that physical discoveries put into context of cultural and technical. On the basis of these methods is the most important ideas in the understanding of equilibrium thermodynamics in the years 1824 -1902. It is thus actually capture the intellectual development of the entire classical thermodynamics historiographical method based on structuralism (Anales).
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0182, interní kód MUNázev: Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:23