GACHALLOVÁ, Natália. Rhetoric and Philosophy in the Age of Second Sophistic: Real Conflict or Fight for Controversy? In Laetae segetes IV, FF MU, 19.-21.11.2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rhetoric and Philosophy in the Age of Second Sophistic: Real Conflict or Fight for Controversy?
Název česky Rétorika a filosofie v období druhé sofistiky: skutečný konflikt nebo snaha o kontroverzi?
Autoři GACHALLOVÁ, Natália (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Laetae segetes IV, FF MU, 19.-21.11.2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00078766
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky druhá sofistika; filosofie; rétorika; konflikt; elitářství; sebe-prezentace; vzdělávání
Klíčová slova anglicky Second Sophistic; philosophy; rhetoric; conflict; elitism; self-presentation; education
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D., učo 10362. Změněno: 9. 2. 2015 12:43.
Anotace
The tension between the two dominant educational disciplines, rhetoric and philosophy, has been a phenomenon of much relevancy in ancient literature ever since the time of Plato. The question of the problematic relationship between the two professions in the era of so-called Second Sophistic has received much scholarly attention recently. The aim of the paper is to demonstrate that no strict line exists anymore between rhetoric and philosophy of this era. This opinion is supported by the evidence from the works of Roman representatives of the Second Sophistic movement - Apuleius, Aulus Gellius and Marcus Cornelius Fronto. These suggest that if there actually is any sign of antagonism present between the two disciplines, it is highly artificial and motivated primarily by the need to provoke a reaction since any kind of controversy was crucial to the self-presentation of anyone who pursues a career in rhetoric or philosophy. Moreover, there are aspects indicating that rhetoric and philosophy cooperated to anchor the position of the privileged elite as opposed to the new threat of democratization of educational institutions.
Anotace česky
Napětí mezi výchovnými disciplínami s dominantním postavením v antické společnosti rétorikou a filosofií, je důležitým fenoménem antickém literatury už od časů Platóna. Zejména v poslední době ale pozornost badatelů přitahuje otázka problematického vztahu mezi těmito profesemi v období tzv. druhé sofistiky. Cílem příspěvku je ukázat, že v této době ve skutečnosti neexistuje žádná jasná dělicí čára mezi rétorikou a filosofií, přičemž hlavním oporným bodem pro podpoření tohoto tvrzení jsou díla římských představitelů tohoto hnutí – Apuleia, Aula Gellia a Marca Cornelia Frontona. Z těch je zřejmé, že, pokud už nalézáme nějaké známky vzájemného antagonismu mezi těmito disciplínami, bývají tyto vysoce vyumělkované a motivované především potřebou vyprovokovat reakci rivala. Jakýkoliv typ kontroverze byl totiž klíčovým faktorem sebe-prezentace kohokoliv, kdo se ucházel o kariéru v těchto odvětvích. Ba co více, některé aspekty naznačují, že rétorika a filosofie naopak spolupracovaly v zájmu ukotvení pozice privilegovaných elit a obrany proti nově nastupující demokratizaci vzdělávacích institucí.
Návaznosti
MUNI/A/0860/2013, interní kód MUNázev: Interdisciplinární výzkum starých indoevropských jazyků, jejich literatur a příslušných kultur (Akronym: Staré jazyky a literatury)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární výzkum starých indoevropských jazyků, jejich literatur a příslušných kultur, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 21:30