HANKE, Ivo, Teodor HORVÁTH a Ladislav MITÁŠ. Neuroendokrinní tumory plic - naše zkušenosti s chirurgickou léčbou. Online. In I.Podlahovy chirurgické dny, VIII. Mezinárodní kongres miniinvazivní a robotické chirurgie, VIII. interaktivní kongres hojení ran. 2014. ISBN 978-80-87086-76-6. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Neuroendokrinní tumory plic - naše zkušenosti s chirurgickou léčbou
Autoři HANKE, Ivo, Teodor HORVÁTH a Ladislav MITÁŠ
Vydání I.Podlahovy chirurgické dny, VIII. Mezinárodní kongres miniinvazivní a robotické chirurgie, VIII. interaktivní kongres hojení ran, 2014.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-87086-76-6
Změnil Změnila: Hana Půčková, učo 1746. Změněno: 10. 2. 2015 09:42.
Anotace
Autoři seznamuji se svymi zkušenostmi s lečbou plicnich neuroendorinnich tumorů (NET) plic v desetiletem obdobi. Dle přehodnoceni TNM klasifikace v roce 2010 jsou karcinoidy označovany jako karcinoid tumor NET G1 a atypicke karcinoidy jako neuroendokrinni nadory plic NET G2. V souboru je sledovana velikost tumoru, TNM, histologicky typ, typ operačniho vykonu, vyskyt komplikaci, delka přežiti a delka života bez znamek tumoru. Soubor jsme rozdělili na dvě pětileta obdobi, kdy ve druhem byla snaha o plicni parenchym zachovavajici resekce. Věkove rozloženi souboru bylo od 22 do 75 let s průměrem 54. Operovali jsme 24 pacientů, z toho 18 s NET G1 a 6 s NET G2. Lokalni nalez si vyžadal v prvnim pětiletem obdobi 9 operaci, z toho 5x lobektomii, 2x bilobektomii, 1x jsme provedli zachovnou operaci plice s rukavovou resekci dychacich cest. V jednom připadě explorativni torakotomii pro postiženi srdce a neresekabilni nalez. Ve druhem obdobi pak 15 operaci: 7x lobektomii, 1x bilobektomii, 5x zachovnou operaci plice s rukavovou resekci dychacich cest a jednou atypickou resekci. Ve třech připadech biopticky ziskany vzorek před operaci ukazoval na adenoCA a až z peroperačně odebrane tkaně pak byla stanovena diagnoza NET. Nejčastěji šlo o nadory pT1 N0, jen v jedinem připadě šlo o pokročily nador pT4N2 (předoperačni hodnoceni jako zanětlive postiženi). U nadorů typu NET G1 je snaha zachovavat co možna nejvice funkčni plicni tkan zvlaště u mladych pacientů a u nemocnych s plicnim funkčnim omezenim, ktere nema negativni vliv na dlouhodobe přežiti. Vysledky přežiti souboru ukazuji, že zachovne operace plic ve srovnani s dřive provaděnymi radikalnimi operacemi maji srovnatelne dlouhodobe vysledky s menšim omezenim plicni schopnosti nemocnych.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 07:41