JANČÁŘ, Luděk and Irena JANČÁŘOVÁ. Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech (Application of the Multicomponent Analysis on Food Dyes Content Determination in Three-Componental Systems). In XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process. 2014.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
Name in Czech Aplikace multikomponentní analýzy na stanovení obsahu potravinářských barviv v třísložkových systémech
Name (in English) Application of the Multicomponent Analysis on Food Dyes Content Determination in Three-Componental Systems
Authors JANČÁŘ, Luděk and Irena JANČÁŘOVÁ.
Edition XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process, 2014.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study 10406 Analytical chemistry
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Education
Keywords (in Czech) multikomponentní analýza; spektrofotometrie; stanovení; syntetická potravinářská barviva; nápoje
Keywords in English multicomponent analysis; spectrophotometry; determination; synthetic food dyes; drinks
Changed by Changed by: doc. RNDr. Luděk Jančář, CSc., učo 1692. Changed: 27/3/2015 11:28.
Abstract
V práci je podrobně popsána problematika multikomponentní klasické analýzy v přesně určených a přeurčených systémech tří složek. Teoretické poznatky třísložkové analýzy a výběru vlnových délek jsou aplikovány na praktické spektrofotometrické multikomponentní stanovení obsahu syntetických potravinářských barviv ve vybraných vzorcích sirupů a instantního nápoje a to jak v přesně určených, tak v přeurčených systémech. Vzhledem k běžné dostupnosti analyzovaných nápojů je možné provádět stanovení i v laboratorních cvičeních z analytické chemie.
Abstract (in English)
The problems of the multicomponent analysis in determined and over determined systems of three components are described in this work. Theoretical knowledge of the three-componental analysis and the choose of wavelengths are applied on the practical spectrophotometric multicomponent determination of the synthetic food dyes content in chosen samples of sirups and instant drink in determined and over determined systems. With respect to the accessibility of the analysed drinks is possible to execute these determinations also in laboratory trainings from analytical chemistry.
PrintDisplayed: 27/7/2024 13:55