TOMANOVÁ, Kateřina a Martin VÁCHA. Kompasová orientace antarktických litorálních korýšů je mimořádně citlivá k působení slabých RF polí. In Zoologické dny Brno 2015. 2015. ISBN 978-80-87189-18-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kompasová orientace antarktických litorálních korýšů je mimořádně citlivá k působení slabých RF polí
Název anglicky Compas sense of antarctic litoral crustacean is remarkably sensitive to weak RF fields.
Autoři TOMANOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, domácí) a Martin VÁCHA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Zoologické dny Brno 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/15:00080669
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-18-4
Klíčová slova česky kompasový smysl; Antarktida; radiofrekvenční pole; spontánní orientace
Klíčová slova anglicky compas sense; Antarctica; radiofrequency fields; spontaneous orientation
Štítky Behaviorální fyziologie
Změnil Změnil: doc. RNDr. Martin Vácha, Ph.D., učo 1376. Změněno: 2. 3. 2015 16:08.
Anotace
Téměř každé elektrické zařízení kolem sebe generuje různě silná elektromagnetická pole. Mohou magnetická pole tisíckrát slabší než je magnetické pole Země (přibližně 50µT), nějak ovlivnit magnetosenzitivní kompasové schopnosti zvířat? Závěry o narušené schopnosti orientovat se podle magnetického pole Země po aplikaci slabých radiofrekvenčních polí plynou zejména ze studií na tažných ptácích. V oblasti výzkumu smyslové fyziologie je tato otázka jednou z nejdiskutovanějších, protože souvisí i s řešením samotného mechanismu magnetorecepce. Nás zajímalo, zda je fenomén narušení magnetického kompasu radiofrekvenčním polem (RF) rozšířený i u mořských bezobratlých. Testovali jsme zástupce antarktického krillu Gondogeneia antarctica, asi 1cm dlouhého blešivce žijícího v příbřežních oblastech Antarktidy, kontinentu téměř nepoznamenaném lidskou činností. Na české vědecké stanici na ostrově Jamese Rosse jsme v laboratorních podmínkách testovali směr únikové reakce v kruhové aréně. Ověřili jsme, že tato zvířata vykazují stejně jako jiní litorální korýši spontánní orientaci přibližně v ose moře-souš (tzv. Y-ose) a že k této orientaci využívají směr magnetického pole Země. Po aplikaci slabého radiofrekvenčního pole byla zvířata dezorientovaná. Ztráta orientace byla patrná nejen při RF odpovídající Larmorově rezonanční frekvenci (969kHz pro ostrov Jamese Rosse), ale také v poli desetinásobné frekvence (10MHz). Spontánní orientace byla navíc narušena jak v polích intenzity 20nT (ve shodě s hypotézou), tak i v polích o intenzitě pouhých 2nT, což představuje doposud nejvyšší zaznamenanou citlivost kompasového smyslu zvířat k rušení RF polem. Naše předběžné výsledky rozšiřují současné nálezy mimořádné citlivosti magnetorecepce zvířat na slabá elektromagnetická pole. Poděkování: Autoři by rádi poděkovali infrastruktuře České vědecké stanice Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, jejíž provoz je podpořen z projektu MŠMT.
Anotace anglicky
Study of disruptive effect of electromagnetic field on animal magnetoreception is becoming very interesting part of sensory physiology and could contribute to further understanding of this unique animal ability. For now, effect is demonstrated mostly on migratory birds. We were curious about possible negative effect of radiofrequency field (RF) on magnetsensitivity of antarctic krill, Gondogeneia antarctica. We verified fact, that these animals show spontaneous orientation in sea-land axis (Y-axis) and they are using Earth magnetic field for their orientation. However, after exposition to radiofrequency field, animals were disoriented. Ability of orientation was lost not only in RF oscilating around Llarmor frequency (969kHz for James Ross island), but disorientation lasted also when animals were exposed to frequency tenfold higher (10MHz). Moreover, lack of orientation displayed not only in RF with intensity 20nT, but persists even in 2nT. Our preliminary results enrich recent findings of disruptive effects of RF on animal magnetoreception. The authors would like to thank to the scientific infrastructure of the Czech Antarctic Station ‘‘J.G. Mendel’’ and its crew for their support.
Návaznosti
GC13-11908J, projekt VaVNázev: Fyziologická a funkčně genetická analýza magnetorecepce na hmyzím modelu. (Akronym: Magnet)
Investor: Grantová agentura ČR, Fyziologická a funkčně genetická analýza magnetorecepce na hmyzím modelu.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:16