JANÍK, Miroslav, Karolína PEŠKOVÁ a Marcela JANÍKOVÁ. Standardy pro učitelské vzdělávání v Německu a ve Švýcarsku: okolnosti jejich vzniku a působení. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Standardy pro učitelské vzdělávání v Německu a ve Švýcarsku: okolnosti jejich vzniku a působení
Název anglicky Standards for Teacher Education in Germany and Switzerland: circumstances of their formation and effectiveness
Autoři JANÍK, Miroslav, Karolína PEŠKOVÁ a Marcela JANÍKOVÁ.
Vydání 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky standardy;učitelské vzdělávání;kvalita vzdělávání;působení
Klíčová slova anglicky standards;teacher education;quality of education;effectiveness
Změnil Změnila: Mgr. Karolína Dundálková, Ph.D., učo 105646. Změněno: 17. 3. 2015 12:26.
Anotace
Standardy pro učitelské vzdělávání jsou ve Spolkové republice Německo (SRN) v posledním desetiletí vytvářeny na objednávku Konference ministrů kultury (KMK). Ve Švýcarsku vznikají na univerzitní půdě. Jejich společným deklarovaným cílem je zvýšit kvalitu ve vzdělávání prostřednictvím vymezení a ověřování kompetencí absolventů učitelství a souvisejících evaluací učitelského vzdělávání. V tomto textu analyzujeme vývoj problematiky z pohledu badatelů stojících vně daný systém a v závěru jej vztahujeme k situaci v České republice.
Anotace anglicky
The standards for teacher education in Germany have been developed on request of The Conference of German Education Ministers (KMK). In Switzerland Standards hab been developed on Universities. Their common declared aim is to enhance the quality of education by means of defining and checking competencies of graduates of teacher education programmes and related evaluations of teacher education. In this context, we analyse the development of this issue from the point of view of researchers who stand outside the system and conclude by comparing the situation with the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 03:39