JUŘÍKOVÁ, Jana and Petra FILÍPKOVÁ. Findingout about nutrition habits and physical activity in sporty secondary-school students in the Czech Republic. Journal of Physical Activity & Sports. Tirana: Sports University of Tirana, 2014, 2/2014, No 1, p. 17 - 25. ISSN 2308-5045.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Findingout about nutrition habits and physical activity in sporty secondary-school students in the Czech Republic
Name in Czech Zjišťování stravovacích zvyklostí a fyzické aktivity u sportovně založených studentů středních škol
Authors JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Petra FILÍPKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Journal of Physical Activity & Sports, Tirana, Sports University of Tirana, 2014, 2308-5045.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study Sport and leisure time activities
Country of publisher Albania
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/14:00079500
Organization unit Faculty of Sports Studies
Keywords (in Czech) počet jídel; zelenina; ovoce; kouření; alkohol; sportovní aktivity
Keywords in English number of meals; vegetables; fruit; smoking; alcohol; sports activities
Tags rivok
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Changed: 1/4/2015 12:52.
Abstract
The aim of this work was to find out what nutrition habits sporty secondary-school students have and what sports activities they are involved in. For the research, students of some secondary schools in Brno, Czech Republic, who are also competition or professional athletes were selected. The data were arrived at through questionnaire; there were 76 informants: 43 boys and 33 girls. At first, anthropometric parameters such as body weight and body height were measured. These values were used to calculate BMI. BMI of the majority of both boys (90.7 %) and girls (87.9 %) was within the limit. The majority of students (65.8 %) were found to have 5 meals a day. Most students answered that in one day they eat two portions of fresh fruit (60.5 %) and two portions of fresh vegetables (52.6 %). In respect of drinking regime, most students (45.6 %) stated that they drink 2.1 - 2.4 l fluids per day. The most frequent fluids were still water and tea (64.5 % students), further unsweetened mineral water (19.7 % students) and sweetened mineral waters (14.5 % students). The largest number of students (50 % sharp) stated that they consume sweets once per week. The majority of the students stated that they were non-smokers – 95.6 % students. 77.6 % of students stated that they do not drink alcohol. The most frequent sports activities that the students are involved in are athletics (18.4 % students), volleyball and soccer (17.1 % students for either of the sports). The majority of questioned students (54 %) have trainings six times or more times per week. They used a 1-10 scale (1=smallest load; 10=biggest load) to evaluate their training units; most students evaluated the unit with number 8 – 39.5 % students. The results we gained indicate that nutrition habits of sporty students are at a very good level and in compliance with nutrition recommendations. Their BMI within the limits is also a proof of this.
Abstract (in Czech)
Na základě provedeného průzkumu bylo zjištěno, že výživový stav sportujících studentů navštěvujících vybrané střední školy v Brně v České republice je na dobré úrovni. Svědčí o tom jejich BMI, který je ve většině případů (u 86,7 % dívek a 89,1 % chlapců) v normě. Počet jídel během dne také většinou (u 65,8 % studentů) odpovídá výživovým doporučením 5x denně. Jejich jídelníčky byl poměrně vyvážené, nechyběly složité sacharidy a kvalitní bílkoviny. Z masa dávali respondenti přednost masu kuřecímu, což je pro sportovní jídelníček žádoucí. Konzumace čerstvého ovoce 2x denně rovně odpovídá zásadám zdravé výživy. Čerstvou zeleninu konzumuje většina respondentů 2x denně, téměř třetina studentů však jen 1x denně. Důvodem může být nedostatečné vedení ke konzumaci zeleniny v rodině, což znamená, že mládež pak tento druh potravin nevyhledává. Sladkosti jako zdroj jednoduchých sacharidů konzumují zkoumaní studenti převážně 1x týdně (50 % dotázaných), což je dobrý výsledek vzhledem k tomu, že tito studenti absolvují velmi často (většinou častěji než 5x týdně) tréninkové jednotky, takže mají velký energetický výdej. Pitný režim sledovaných sportovců také splňoval doporučená kritéria. Nejvíce studentů uvedlo, že vypijí 2 – 3 l tekutin denně, což je vzhledem k jejich náročnějšímu fyzickému zatížení, než je tomu nesportující populace, velmi důležité. Nejčastěji konzumovanou tekutinou je neperlivá voda a neslazené neperlivé minerální vody, což je optimální výsledek, neboť neperlivá voda by měla být základem pitného režimu. Jak se dalo předpokládat, většina studentů věnujících se sportu nekouří (96 %) ani nepije alkoholické nápoje. Pouze jedna pětina studentů uvedla, že příležitostně pije pivo, 13,2 % víno a 5,26 % tvrdý alkohol. Co se četnosti konzumace alkoholických nápojů týče, pak všechny druhy výše zmíněných alkoholických nápojů byli studeny konzumovány pouze výjimečně při společenských příležitostech. Ze sportovních aktivit se nejvíce studentů věnuje atletice (18,4 %). Častost tréninků je nejčastěji více než 5x denně (54 %) a náročnost tréninku na škále 1 – 10 je hodnotilo nejvíce studentů číslem 8 (39,5 %).
PrintDisplayed: 12/5/2024 05:41