JUŘÍKOVÁ, Jana. Mléko ve výživě dětí základních škol aneb poznatky z konference Výživa, pohyb a zdravý životní styl (Milk in nutrition of children of elementary schools or Nutrition, mooving and healthy lifestyle). In Závěrečná konference projektu Spolupráce v kinantropologii. 2014.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mléko ve výživě dětí základních škol aneb poznatky z konference Výživa, pohyb a zdravý životní styl
Name (in English) Milk in nutrition of children of elementary schools or Nutrition, mooving and healthy lifestyle
Authors JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Závěrečná konference projektu Spolupráce v kinantropologii, 2014.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14410/14:00079682
Organization unit Faculty of Education
Keywords in English milk; cow; sheep; goat; cheese; yoghurt; children
Changed by Changed by: Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D., učo 133370. Changed: 23/3/2015 15:02.
Abstract
Ve dnech 6. – 7. dubna 2013 se v Brně konala konference na téma Výživa, pohyb a zdravý životní styl. Já jsem zde měla vystoupení na téma „Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí základních škol, které jsem zpracovala spolu s Jiřím Kučerou. Začátek práce byl přehledem z literatury a pojednával o složení kravského mléka. Dále bylo pojednáno o jednotlivých druzích mlék ostatních mlékodojných savců. Následovalo rozdělení mléčných výrobků s důrazem položeným na význam zakysaných mléčných výrobků ve výživě. Vedle pozitivního významu mléka a mléčných výrobku v lidské výživě je poukázáno i na možné zdravotní problémy plynoucí z konzumace mléka. Další část byla zaměřena na seznámení s výsledky průzkumu oblíbenosti a konzumací mléka a mléčných výrobků u dětí prvního stupně základních škol v Královéhradeckém kraji.
Abstract (in English)
In days 6 – 7 April 2013 there were congress on topic Nutrition, movement and healthy lifestyle in Brno. I have had a performance on topic “Milk and dairy products in nutrition of children of elementary schools”. The paper was made with Jiří Kučera. The paper starts by literature review and it deal with composition of cow´s milk and single kinds of milk other mammals. In the paper there was sorting of dairy products with stress on importance of fermented dairy products in nutrition. It was pointed to positive importance milk and dairy products in human nutrition. Possible health problems follow from consumption of milk were discussing too. The next part were focused on explanation of research of popularity and consumption of milk and dairy products in children in first extents of elementary schools in Královéhradecký country.
PrintDisplayed: 29/8/2024 08:28