JUŘÍKOVÁ, Jana, Milena JÍCHOVÁ a Martina PLUHÁČKOVÁ. Průzkum stravovacích zvyklostí sportovců zabývajících se sportovním lezením. Studia Kinanthropologica. roč. 14, č. 3, s. 197-203. ISSN 1213-2101. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Průzkum stravovacích zvyklostí sportovců zabývajících se sportovním lezením
Název anglicky Research of eating habits in sportsmen occupy with sport climbing
Autoři JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Milena JÍCHOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Martina PLUHÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Studia Kinanthropologica, 2013, 1213-2101.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/13:00079685
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova anglicky Sport climbing; questionnaire; body weight; stature; body mass index (BMI); eating habits; fluid intake; training
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 7. 4. 2015 16:48.
Anotace
Článek podává v úvodu charakteristiku sportovního lezení na přírodních skalních útvarech a na umělých stěnách. Dále se věnuje rozdělení sportovního lezení do tří úrovní dle náročnosti a nastiňuje hodnocení lezeckého výkonu. Další část článku je zaměřena na zjišťování výživových zvyklostí sportovců zabývajících se sportovním lezením. Průzkum byl zaměřen na skupinu sportovních lezců, kteří se věnují pravidelnému tréninku v létě na skalách, v zimě na umělých stěnách. Výběr nebyl omezen věkem ani pohlavím. Odpovídali respondenti ve věku 21 – 52 let, muži i ženy. Jediné omezení představovala doba provozování sportovního lezení – podmínkou účasti v šetření bylo věnovat se sportovnímu lezení minimálně 5 let. Všichni oslovení sportovní lezci se tomuto sportu věnují při zaměstnání nebo studiu. Metodou výzkumu byl anonymní dotazník. Respondenti odpovídali na uzavřené otázky. Byl zjišťován počet jídel konzumovaných denně, konzumace různých druhů potravin, pitný režim atd. V neposlední řadě byla zjišťována i častost tréninku.
Anotace anglicky
This thesis describes the characteristics of sport climbing on natural rock formations and on artificial walls. Next, there is a distribution of sport climbing in 3 levels depending on the difficulty. It outlines the evaluation of climbing performance. Next part of the thesis is focused on determining the dietary habits of athletes doing sport climbing. The survey was focused on sport climbers, who train regularly on the rocks during summer, and on artificial walls during winter. Selection of the respondents was not limited by age or gender. The respondents were from 21 to 52 years old, both men and women. The only prerequisite for participation in the survey was to train sport climbing at least 5 years. All the approached sport climbers are regular workers or students. The method of research was anonymous questionnaire. Respondents answered closed questions. There was determined the number of meals consumed per day, consumption of different types of food, fluid intake, etc. Last but not least the frequency of training was measured.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 15:22