JUŘÍKOVÁ, Jana and Martina ŠITINOVÁ. Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů (Czech consumers´ criteria for meals selection in a cafereria). In Konference "Spolupráce v kinantropologii". 2013. ISBN 978-80-210-6919-0.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Kritéria výběru pokrmů v jídelně u českých konzumentů
Name (in English) Czech consumers´ criteria for meals selection in a cafereria
Authors JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Martina ŠITINOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Konference "Spolupráce v kinantropologii" 2013.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 30304 Public and environmental health
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/13:00079755
Organization unit Faculty of Sports Studies
ISBN 978-80-210-6919-0
Keywords in English meal; appetite; taste; smell; price
Changed by Changed by: Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D., učo 133370. Changed: 24/3/2015 15:31.
Abstract
Značná část populace se stravuje během pracovního týdne v zařízeních hromadného stravování. Pro všechny skupiny obyvatelstva je velmi důležité, aby strava, kterou v jídelnách společného stravování konzumují, byla nejen nutričně hodnotná a vyvážená, ale aby byla také kvalitní po stránce chuťové. Velký význam má rovněž úprava pokrmu na talíři a v neposlední řadě i kultura stolování. Na vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově byl proveden průzkum, podle čeho si konzumenti vybírají jídlo na oběd v jídelně. Vzhled pro největší počet vojenských studentů i učitelů nemá význam, spíše jen pomáhá při rozhodování, pro většinu civilních studentů a jejich učitelů je však při rozhodování důležitý vždy. Jinak je tomu při výběru pokrmu v bistru nebo v restauraci. To je pro vojenské i civilní studenty nejdůležitější vůně a vzhled, zatímco pro vojenské i civilní učitele je nejdůležitější cena. Náročnost práce, která člověka očekává po obědě, má vliv na výběr oběda u vojenských studentů jen někdy, u vojenských a civilních učitelů a civilních studentů zřídka nebo nikdy. Všechny skupiny respondentů se shodly na tom, že si v jídelně nebo restauraci vyberou i pokrm, který neznají, protože mají někdy prostě chuť vyzkoušet něco nového. Neoblíbený pokrm by si však v jídelně většina respondentů nevybrala, a to ani za podmínek, kdyby k němu byla zajímavá příloha, přídavek navíc (např. oplatek, jogurt atd.) nebo byl cenově výhodnější než jiný pokrm. Odpovědi jednotlivých respondentů úzce korespondují s náročností jejich výcviku či studia a s jejich finančními možnostmi.
Abstract (in English)
It was surveyed how consumers choose their lunch in the cafeteria. The survey was conducted in The Military University of Ground Forces in Vyškov. The questionnaire was distributed to the consumers, students of military and civil department, their teachers (soldiers and civil employees). The respondents choose their meal according to their instant appetite. The food appearance is not important for the majority of soldiers and military students, but for the majority of civil students and their teachers´ appearance of food is always important. In cafés and restaurants smell and appearance are the most important for both military and civilian students, while for both military and civilian teacher the most important is price. Intensity of work that a person expects after lunch affects the choice of lunch at military students only sometimes, for military and civilian teachers and civilian students rarely or never. All groups of respondents agreed that they sometimes choose the unpopular meal.
PrintDisplayed: 4/10/2024 21:48