JUŘÍKOVÁ, Jana. Mléko a mléčné výrobkyve stravě dětí základních škol (Milk and dairy product in nutrition of children of elementary schools). In Konference "výživa, pohyb a zdravý životní styl". 2013. ISBN 978-80-87502-14-3.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mléko a mléčné výrobkyve stravě dětí základních škol
Name (in English) Milk and dairy product in nutrition of children of elementary schools
Authors JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Konference "výživa, pohyb a zdravý životní styl" 2013.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/13:00079804
Organization unit Faculty of Sports Studies
ISBN 978-80-87502-14-3
Keywords in English milk; diary products; popularity of milk in children
Changed by Changed by: Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D., učo 133370. Changed: 25/3/2015 19:23.
Abstract
Začátek práce byl přehledem z literatury a pojednával o složení kravského mléka. Dále bylo pojednáno o jednotlivých druzích mlék ostatních mlékodojných savců. Následovalo rozdělení mléčných výrobků s důrazem položeným na význam zakysaných mléčných výrobků ve výživě. Vedle pozitivního významu mléka a mléčných výrobku v lidské výživě je poukázáno i na možné zdravotní problémy plynoucí z konzumace mléka. Další část byla zaměřena na seznámení s výsledky průzkumu oblíbenosti a konzumací mléka a mléčných výrobků u dětí prvního stupně základních škol v Královéhradeckém kraji.
Abstract (in English)
The paper starts by literature review and it deal with composition of cow´s milk and single kinds of milk other mammals. In the paper there was sorting of dairy products with stress on importance of fermented dairy products in nutrition. It was pointed to positive importance milk and dairy products in human nutrition. Possible health problems follow from consumption of milk were discussing too. The next part were focused on explanation of research of popularity and consumption of milk and dairy products in children in first extents of elementary schools in Královéhradecký country.
PrintDisplayed: 29/8/2024 08:28