TROJAN, Jakub. Modelování změn environmentálního prostředí s využitím mapové a overlay algebry geografických informačních systémů. Vedecký obzor. Skalica, Slovenská republika: Stredoeurópska vysoká škola v skalici, roč. 6, č. 2, s. 52-55. ISSN 1337-9054. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Modelování změn environmentálního prostředí s využitím mapové a overlay algebry geografických informačních systémů
Název česky Modelování změn environmentálního prostředí s využitím mapové a overlay algebry geografických informačních systémů
Název anglicky Modeling of changes in environment using map and overlay algebra in geographical information systems
Autoři TROJAN, Jakub.
Vydání Vedecký obzor, Skalica, Slovenská republika, Stredoeurópska vysoká škola v skalici, 2014, 1337-9054.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky krajina; využití půdy; životní prostředí; mapová algebra; overlay algebra; Černovický hájek
Klíčová slova anglicky Landscape; land use; environment; map algebra; overlay algebra; Černovický hájek
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Jakub Trojan, MSc, Ph.D., učo 151236. Změněno: 2. 4. 2015 10:26.
Anotace
Lokální kontext změn využití krajiny je demonstrován na modelové lokalitě vymezené jako obalová zóna o poloměru 500m okolo přírodní rezervace Černovický hájek, který je současně regionálním biocentrem situovaným do zázemí brněnské aglomerace. Jedná se o jeden z posledních lužních lesů na území soutoku Svratky a Svitavy. Hlavní výzkum je založen na analýze starých topografických map středního měřítka v osmi časových řezech. Změny v krajinném pokryvu jsou kvantifikovány kvalitativní změnou (změna typu)a kvantitativní změnou (počet změn. Využití overlay a map algebry umožnilo modelovat změny využití krajiny polygonálních dat v prostředí GIS s kalibračním terénním průzkumem lokality.
Anotace anglicky
Local context of land use changes is demonstrated at model locality which could be delimitated as buffer zone (radius 500 m) around regional biocenter called "Černovický hájek" (southern Greater Brno area. Main research is based on analyses of historical maps land use utilization in Černovický hájek region at eight main time segments. Changes in land use are quantified by qualitative (change type) and quantitative ( number of changes ) methods. Overlay and map algebra gives the possibility to show changes in the land use polygons(if data are well homogenized. GIS analyses are extended by terrain mapping.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 22:07