FRAŇKOVÁ, Eva. Lokální ekonomiky v souvislostech aneb Produkce a spotřeba z blízka. 1. vyd. Brno: Masarykova Univerzita. 218 s. ISBN 978-80-210-7740-9. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lokální ekonomiky v souvislostech aneb Produkce a spotřeba z blízka
Autoři FRAŇKOVÁ, Eva.
Vydání 1. vyd. Brno, 218 s. 2015.
Nakladatel Masarykova Univerzita
Další údaje
Typ výsledku Odborná kniha
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-210-7740-9
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Jana Dykastová, učo 371418. Změněno: 2. 4. 2015 15:57.
Anotace
Kniha se zabývá heterodoxním konceptem ekonomické lokalizace, jejím cílem je tento koncept definovat, operacionalizovat, kriticky diskutovat a teoreticky ukotvit, zejména v širším rámci ekologické ekonomie a sociální geografie. Práce je především teoretická, metodologicky vychází z principů zakotvené teorie. Představeno je také pět příkladů lokalizačních iniciativ fungujících v České republice. Autorka dochází k závěru, že přes dílčí nedostatky v argumentaci a jistě mnohoznačnou praxi lze přinejmenším radikální směry ekonomické lokalizace interpretovat jako alternativy vůči současnému systému produkce a potřeby, které mají potenciál přispívat k jeho větší udržitelnosti (chápané ovšem v intencích udržitelného nerůstu).
Anotace anglicky
The book deals with the heterodox concept of economic localisation, its aim is to define, operationalize, critically discuss and theoretically embed the localisation concept, especially within a broader framework of ecological economics and social geography. The book is mainly theoretical, its methodology is based on the principles of grounded theory. To complement the theory, five exaples of localisation practise from the Czech republic are shortly introduced. The author concludes that despite the partial shortcomings of the localisation argumentation and despite its undoubtedly multifaceted practices, at least the radical streams of economic localisation can be interpreted as alternatives to the current system of production and consumption with the potential to contribute to sustainability (as understood within the context of sustainable degrowth).
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 02:50