Promýšlet Evropu dvacátého století. Proměny hranic. Pokorná Korytárová, L. - Škerlová, J. - Haváč, O. - Hromek, M. (eds.). 1. vyd. Brno: Matice moravská. 343 pp. ISBN 978-80-87709-08-5. 2014.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Promýšlet Evropu dvacátého století. Proměny hranic
Authors
Pokorná Korytárová, L. - Škerlová, J. - Haváč, O. - Hromek, M. (eds.).
Edition 1. vyd. Brno, 343 pp. 2014.
Publisher Matice moravská
Other information
Type of outcome Book on a specialized topic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
WWW Internetové knihkupectví Munipress
ISBN 978-80-87709-08-5
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Jana Dykastová, učo 371418. Changed: 7/5/2015 11:11.
Abstract
O hranicích máme v sobě zakořeněná jistá schémata: hluboce se do nás vrylo přehnané zvýrazňování hraničních čar na školních mapách; silně na nás působí použití barevných kontrastů na politických mapách; často se necháme přesvědčit, že hned za čarou by měl být nějaký zcela jiný svět. Publikace brněnských doktorandů a jejich partnerů specializovaných na evropské dějiny 20. století se zabývá právě hranicemi – jejich posuny mezi státy i mezi rozsáhlejšími celky v geopolitické a mezinárodní rovině, a také proměnami hranic na sociálně-hospodářské a kulturní úrovni. Jednotlivé odborné studie sledují vznik a zánik hranic, jejich posouvání, překonávání a celkově fenomén proměnlivosti hranic, který se odrazil v samotném vnímání hranic během období let 1914–1989.
Abstract (in English)
There is some ingrained prejudice about borders in us: Exaggerated boundary lines on school maps have been deeply etched in our minds; contrasting colours on political maps influence us strongly; we often accept way too quickly that there should be a completely different world found right behind the line. The publication compiled by Brno-based PhD students and their partners specialised in 20th century European history deals precisely with the topic of borders – including their shifts between countries and larger units on the geopolitical and transnational level, and also their transformations on the socio-economic and cultural level. Individual studies explore the appearance and disappearance of borders, their shifts, their overcoming, and an overall phenomenon of their volatility reflected in the very perception of borders in the period 1914 to 1989.
PrintDisplayed: 19/4/2024 04:32