ROUBAL, Jan. Prožívání psychoterapeutů v průběhu psychoterapeutického sezení s depresivním klientem: zakotvená teorie. (Disertační práce PhD.). Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Psychiatrická klinika. 110 s. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prožívání psychoterapeutů v průběhu psychoterapeutického sezení s depresivním klientem: zakotvená teorie. (Disertační práce PhD.)
Název česky Prožívání psychoterapeutů v průběhu psychoterapeutického sezení s depresivním klientem: zakotvená teorie. (Disertační práce PhD.)
Název anglicky Therapists’ in-session experiences with a depressive client: A grounded theory. (Doctoral thesis PhD.)
Autoři ROUBAL, Jan.
Vydání 110 s. 2015.
Nakladatel Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Psychiatrická klinika
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky deprese, psychoterapie, prožitek terapeuta, protipřenos, kvalitativní výzkum, zakotvená teorie
Klíčová slova anglicky depression, psychotherapy, experience of therapist, countertransference, qualitative research, grounded theory
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Jan Roubal, Ph.D., učo 203735. Změněno: 3. 4. 2015 09:23.
Anotace
Vymezení cílů práce: Dosavadní výzkumné studie zaměřené obecně na interpersonální reakce na depresivního člověka dokládají dva základní druhy reakcí: indukce depresivní nálady a odmítání depresivního člověka. Relativně málo výzkumných studií se však zabývá specificky tématem vlastního prožívání psychoterapeutů při psychoterapii depresivních klientů, přestože práce s depresivními klienty představuje významnou zátěž pro psychoterapeuty samotné. Prezentovaná studie detailně zkoumá, jak psychoterapeuti prožívají psychoterapeutické sezení s klientem, který je aktuálně depresivní, a předkládá procesuální teoretický model zkoumaného jevu. Výzkumná metoda: Data byla získána z individuálních rozhovorů a ohniskových skupin se 30 psychoterapeuty různých psychoterapeutických orientací. Detailně bylo posléze analyzováno 22 popisů konkrétních událostí v průběhu psychoterapeutického sezení. Pro analýzu byla použita kvalitativní metoda zakotvené teorie. Výsledky: Prožívání psychoterapeutů bylo konceptualizováno jako Prožitková oscilace mezi sdílením depresivního prožitku s klientem a oddalováním se od něj. Vývoj této oscilace v průběhu psychoterapeutického sezení zachycuje výsledný teoretický model Trajektorie spoluprožívání deprese, který rozlišuje šest fází: 1. Sdílení depresivní zkušenosti, 2. Obrat k sobě, 3. Snaha o změnu symptomů, 4. Vzdalování se od depresivního prožitku, 5. Obrat ke klientovi, 6. Zaměření na vztah. Závěr: Výsledný model lze použít k uspořádání nálezů dosavadní výzkumné i teoretické literatury na dané téma. Různé emoční reakce terapeutů na depresivní klienty umožňuje uspořádat do koherentního procesového modelu, pomocí kterého lze sledovat proměny prožitků psychoterapeutů, pojmenovávat vztahy mezi různými prožitky a dávat je do souvislosti s mikroprocesy odehrávajícími se v průběhu psychoterapeutického sezení.
Anotace anglicky
Objective: Empirical literature on the interpersonal reactions elicited by exposure to a depressed individual identified two basic reactions: depressed mood induction and rejection of the depressed person. Relatively not many empirical studies is devoted to the topic of therapists´ own experiences when working with depressive clients, although working with depressive clients burdens therapists themselves significantly. This study explores how therapists experience psychotherapy sessions with a currently depressive client and presents a processual theoretical model of the researched phenomenon. Method: Individual and focus group interviews were conducted with 30 therapists of various theoretical orientations, yielding a set of 22 in-session event descriptions. The grounded theory method was used as a methodological framework for the analysis. Results: The therapists’ experience was conceptualized as Experiential oscillation between gravitating towards a client’s depressive experience and moving away from it. It´s evolvement over the course of a session is depicted by a model of Depression Co-experiencing Trajectory with six phases: 1. Sharing depressive experience, 2. Turning to oneself, 3. Striving for symptom change, 4. Distancing from depressive experience, 5. Turning to a client, 6. Focusing on relationship. Conclusions: The resultant model can be used to organize existing empirical and theoretical literature on the topic by interconnecting different therapists’ emotional responses within a coherent process model, which allows to track the changes in therapists’ experiences, to name the relations between them and to connect them with the therapy’s in-session micro-processes.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 08:38