DEMLOVÁ, Regina, Hana KOSTKOVÁ a Lenka SOUČKOVÁ. Specifika klinických hodnocení léčiv časných fází I a II. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, 2015, roč. 17, č. 1, s. 87-91. ISSN 2336-288X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Specifika klinických hodnocení léčiv časných fází I a II
Název anglicky Specifics of early strage clinical trials of drugs in phases I and II
Autoři DEMLOVÁ, Regina (203 Česká republika, garant, domácí), Hana KOSTKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Lenka SOUČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, 2015, 2336-288X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00082777
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky klinické hodnocení; vývoj léčiv; farmakokinetika; fáze l a lI
Klíčová slova anglicky clinical trials; drug development; pharmacokinetics; phase I and II
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 28. 4. 2015 13:44.
Anotace
Výzkum a vývoj nových léčiv představuje náročný a vysoce regulovaný proces, který probíhá dle zásad Správné klinické praxe. Účinnost nového léčiva nebo nové léčebné kombinace, a to samozřejmě včetně průkazu bezpečnosti, musí být před svou registrací a uvedením do reálné klinické praxe prokázána v rozsáhlých kontrolovaných studiích, které jsou naplánovány a prováděny v souladu se všemi celosvětově uznávanými pravidly pro provádění klinických hodnocení. Klinická hodnocení časných fází l a II navazují na preklinické experimenty a mají svá specifika. Do klinických hodnocení fází l jsou obvykle zařazováni zdraví dobrovolníci, pouze ve výjimečných případech pacienti. Primárním cílem těchto studií je stanovení doporučené dávky pro následné studie fáze II. Postupná eskalace dávky vychází i z preklinického testování a je plánována na principu minimalizace rizika pro subjekty hodnocení. Součástí časných fází klinických hodnocení je i studium farmakokinetiky, případně farmakogenetiky, a stanovení nežádoucích účinků léčiva.
Anotace anglicky
Drug research and development is a challenging and highly regulated process carried out according to Good Clinical Practice. The effectiveness of new drugs or new therapeutic combinations, including the safety data, has to be demonstrated in large controlled trials before registration. All these trials must be conducted in accordance with globally recognized standards for the conduct of clinical trials. Early stage clinical trials phase I and II follow the preclinical experiments and have their own specifics. Phase I clinical trials usually enroll healthy volunteers; patients are enrolled only in exceptional cases. The primary endpoint of these studies is to establish the recommended dose for subsequent phase II trials. Dose escalation takes into account also the results of preclinical testing and is planned based on the principle of minimizing risks for the study subjects. Important parts of the early phases of clinical trials are also pharmacokinetic and/or pharmacogenetic studies as well as the evaluation of adverse drug reactions.
Návaznosti
LM2011017, projekt VaVNázev: Advanced Cell Immunotherapy Unit - ACIU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Advanced cell immunotherapy unit BVI-ACIU
LM2013034, projekt VaVNázev: Projekt CZECRIN v rámci budování české části výzkumné infrastruktury pan-evropského významu v rámci Evropského konsorcia pro výzkumnou infrastrukturu (ERIC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Projekt CZECRIN v rámci budování české části výzkumné infrastruktury pan-evropského významu v rámci Evropského konsorcia pro výzkumnou infrastrukturu (ERIC)
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:14