KUNZOVÁ, Šárka, Stanislav KATINA, Jiří LEŠOVSKÝ, Hana BAUEROVÁ, Jindřich FIALA a Ondřej SOCHOR. Konzumace ovoce a zeleniny v populaci města Brna; průřezová studie „Kardiovize Brno 2030“. In Slezské dny preventivní medicíny XV.ročník. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konzumace ovoce a zeleniny v populaci města Brna; průřezová studie „Kardiovize Brno 2030“.
Autoři KUNZOVÁ, Šárka, Stanislav KATINA, Jiří LEŠOVSKÝ, Hana BAUEROVÁ, Jindřich FIALA a Ondřej SOCHOR.
Vydání Slezské dny preventivní medicíny XV.ročník, 2015.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky ovoce a zelenina, doporučená konzumace, průřezová studie
Klíčová slova anglicky fruit and vegetables, recommended consuption, cross-sectional study
Změnil Změnila: MUDr. Šárka Kunzová, Ph.D., učo 15574. Změněno: 20. 11. 2015 11:15.
Anotace
Ovoce a zelenina (O+Z) jsou významnou složkou výživy. Dle WHO a Evropských doporučení pro kardiovaskulární prevenci je třeba denně konzumovat alespoň 400 g ovoce a zeleniny (EU norma). Dle současných Výživových doporučení pro Českou republiku vydaných Společností pro výživu v r. 2012 by denní příjem ovoce a zeleniny (včetně vařené zeleniny) měl být alespoň 600g (CZ norma). Cílem této práce bylo odhadnout, jak velká část populace města Brna dosahuje doporučovaného denního příjmu O+Z a zda je rozdíl mezi pohlavími a skupinami dle věku a BMI. Metodika: V rámci průřezové studie „Kardiovize Brno 2030“, byl v letech 2013 – 2014 vyšetřen reprezentativní vzorek brněnské populace ve věku 25-64 let. Vyšetřeno bylo 2160 probandů (1183 žen, 977 mužů). K hodnocení konzumace O+Z bylo využito anamnestických dat z frekvenčního dotazníku (odpovědi na otázky: „Jak často jste v průběhu uplynulých 7 dní konzumoval/a čerstvé ovoce/ čerstvou zeleninu/ vařenou zeleninu?“; „Co ovlivňuje váš denní příjem O+Z?“). Vzhledem k velikosti souboru bylo možno v rámci aproximace předpokládat, že jedna konzumace odpovídá přibližně jedné standardní porci. Při stanovení standardní velikosti porce 100 g by byl doporučený příjem dosažen při 4 (EU norma) resp. 6 konzumacích (CZ norma) denně. Byly vypočteny celkové denní konzumace (součet konzumací ovoce, zeleniny syrové a vařené), a dále početnosti a pravděpodobnosti výskytu doporučené konzumace dle pohlaví, věku a BMI. Nulovost logaritmu relativního rizika byla testovaná dvouvýběrovým Waldovým Z-testem na hladině významnosti alfa = 0,05. Výsledky: CZ normu splnilo 3,5 % žen a 0,9 % mužů. EU normu splnilo 16,2 % žen a 7,1 % mužů. Početnosti mužů s nedostatečnou konzumací jsou významně vyšší než početnosti žen. Pro obě pohlaví, všechny věkové skupiny i kategorie BMI je procentuální zastoupení osob s nedostatečnou konzumací významně vyšší ve srovnání s těmi, kteří doporučení splňují. Rozdíly v dosažení norem při porovnání věkových skupin a kategorií BMI nejsou statisticky významné. Přestože většina hodnoceného souboru nedosahuje doporučení, 52 % vyšetřených se domnívá, že jejich konzumace je dostatečná.
Anotace anglicky
Fruits and vegetables (F&V) are important components of a healthy diet. WHO and European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice recommend daily intake at least 400 g of F&V (EU standard). According to current Dietary guidelines for the Czech Republic (Society for Nutrition, 2012) daily intake of F&V (including vegetables cooked) should reach 600 g (CZ Standard). The aim of our study was to estimate whether the population of the city of Brno reaches the recommended daily intake of F & V and whether there are differences between genders and groups according to age and BMI. Methods: A cross-sectional study "Kardiovize Brno 2030" was conducted in 2013 – 2014. A representative sample of the population of Brno aged 25-64 was examined, n=2160 (1183 women, 977 men). Data from food frequency questionnaire were used to evaluate the consumption of F & V (answers to questions: "How often have you consumed raw fruit / fresh vegetables / cooked vegetables during the past 7 days?"; "What affects your daily intake of F&V?"). The sample size allows an approximation that each individual consumption corresponds to one standard portion. Assuming that a standard serving size is about 100 g, recommended intake is achieved by 4 or 6 consumptions per day (EU standard or CZ standard respectively). Total daily consumption (total consumption of fruits, raw vegetables, cooked vegetables), numbers and probabilities of the occurrence of the recommended intake (CZ standard = 6 or more servings / day, EU standard = 4 or more servings / day) by sex, age and BMI groups were calculated. Zero value of the logarithm of relative risk was tested by Wald statistical test at a significance level of alpha = 0.05. Results: CZ standard met 3.5 % of women and 0.9 % men. EU standard met 16.2 % of women and 7.1 % men. Numbers of men with insufficient consumption are significantly higher in comparison with women. For both genders, all age groups and BMI categories the percentage of people with insufficient consumption was significantly higher compared to those who met the recommendations. Differences in achieving standards when comparing age groups and BMI categories were not statistically significant. Although fruit and vegetable intake was inadequate in our sample, 52% of the examined subjects assessed their consumption as sufficient.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 20:58