ČENĚK, Jiří, Čeněk ŠAŠINKA a Tomáš URBÁNEK. Interkulturní rozdíly ve zrakovém vnímání a metody jejich měření. In Farkaš, Igor; Takáč, Martin; Rybár, Ján; Kelemen, Jozef. Kognícia a umelý život 2015. Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave. s. 38-43. ISBN 978-80-223-3875-2. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interkulturní rozdíly ve zrakovém vnímání a metody jejich měření
Název anglicky Cross-cultural differences in visual perception and methods of their measurement
Autoři ČENĚK, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Čeněk ŠAŠINKA (203 Česká republika, domácí) a Tomáš URBÁNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Bratislava, Kognícia a umelý život 2015, od s. 38-43, 6 s. 2015.
Nakladatel Univerzita Komenského v Bratislave
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00082985
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-223-3875-2
Klíčová slova česky kognice; percepce; holistický a analytický kognitivní styl
Klíčová slova anglicky cognition; perception; holistic and analytic cognitive style
Štítky rivok
Změnil Změnil: Ing. Mgr. Jiří Čeněk, Ph.D., učo 144946. Změněno: 2. 4. 2016 10:23.
Anotace
Výzkumy naznačují existenci kulturně determinovaných rozdílů ve zrakovém vnímání a v souvisejících kognitivních procesech, jakými jsou vizuální pozornost a paměť. Podle výzkumů vycházejících z Nisbettovy teorie holistického a analytického kognitivního stylu se v těchto procesech významně liší příslušníci kultur Východní Asie a Západního civilizačního okruhu. Zatímco obyvatelé Západu vykazují tendenci soustředit pozornost na takzvané fokální objekty (objekty dominující percepčnímu poli) a jejich atributy, Asiaté mají tendenci vnímat percepční pole celistvěji, věnují pozornost jeho dalším prvkům a vztahům mezi fokálním objektem a dalšími vnímanými objekty. V tomto článku představujeme vybrané interkulturní teorie zrakového vnímání a představujeme metody jejich měření.
Anotace anglicky
Past researches suggest the existence of culturally determined differences in visual perception and related cognitive processes such as visual attention and memory. The researches inspired by Nisbetts theory of holistic and analytic cognitive style found significant differences in these processes among the individuals from East Asian cultures and the West. While the Westerners show a tendency to focus their attention to so called focal objects and their attributes, East Asians have a tendency for a holistic perception of the visual field and they focus their attention on background objects and the mutual relationships among focal and background objects. In this paper we would like to introduce the theory of holistic and analytic perception and some methods of its measurement.
Návaznosti
MUNI/21/CEN/2014, interní kód MUNázev: Interkulturní odlišnosti ve zrakové percepci a interpretaci kartografické informace
Investor: Masarykova univerzita, Interkulturní odlišnosti ve zrakové percepci a interpretaci kartografické informace
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:47