SLÁDEK, Petr. (Ne)kvalifikovanost učitelů - létající učitelé. In XXIV. Mezinárodní konference o výuce chemie: "Didaktika chemie a její kontexty". 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název (Ne)kvalifikovanost učitelů - létající učitelé
Název anglicky (No)qualification of teachers - flying teachers
Autoři SLÁDEK, Petr.
Vydání XXIV. Mezinárodní konference o výuce chemie: "Didaktika chemie a její kontexty" 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Vzdělávání; kvalifikovanost; učitel; přírodní a technické vědy
Klíčová slova anglicky Education; qualification; teacher; natural and technical sciences
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Sládek, CSc., učo 1617. Změněno: 29. 5. 2015 12:24.
Anotace
(Ne)kvalifikovanost učitelů není vždy chápána ve správném slova smyslu. Zaměňovány jsou pojmy kvalifikovanost a aprobovanost. Proto v českém školství je nedostatek učitelů v oborech jako je chemie či fyzika, i když současně existuje část absolventů fakult připravujících učitele, kteří nezískají místo ve školství. Jak čelit tomuto stavu? Bylo by vhodné vytvořit nabídku studia učitelství v oborové struktuře, která odpovídá potřebám regionů, v oborech s největším počtem neaprobovaných učitelů v regionu nabízet studium v kombinované formě, podporovat studium dalšího oboru v rámci celoživotního vzdělávání učitelů např. příbuzných oborů. Nebo využít možnosti létajících učitelů.
Anotace anglicky
(No) qualification of teachers is not always understood in the proper sense of the word. They confused the concepts of teaching competence and approbation. Therefore, in the Czech education system is the lack of teachers in fields such as chemistry or physics, although currently there are graduates of the faculties preparing teachers who do not receive a place in school. How to face this state? We should create an offer of teacher training in the branch structure which corresponds to the needs of the regions; in fields with the greatest number of unqualified teachers in the region to offer a study program in combined form; to encourage further studies in the field of lifelong learning for teachers in related branch. Or use the possibility of flying teachers.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:50