PLESKALOVÁ, Jana. Antroponyma v Hájkově Kronice české. In Linka, Jan. Na okraj Kroniky české. Vyd. 1. Praha: Academia, 2015, s. 27-36. Studia Hageciana ; 1. ISBN 978-80-200-2432-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antroponyma v Hájkově Kronice české
Název anglicky Anthroponyms in Hájek's Czech Chronicle (Kronika česká)
Autoři PLESKALOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vyd. 1. Praha, Na okraj Kroniky české, od s. 27-36, 10 s. Studia Hageciana ; 1, 2015.
Nakladatel Academia
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00080860
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-200-2432-9
Klíčová slova česky Václav Hájek z Libočan; Kronika česká; antroponyma
Klíčová slova anglicky Václav Hájek z Libočan; Czech Chronicle (Kronika česká); anthroponyms
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 20. 3. 2016 08:25.
Anotace
Ve svém příspěvku autorka sleduje, nakolik odpovídají česká antroponyma obsažená v Hájkově Kronice české pojmenovacím zvyklostem doby, do níž byla zařazena. Zaměřuje se především 1) na konfrontaci antroponym Hájkovy Kroniky se soudobými jmény historicky doloženými a 2) na srovnání Hájkovy antroponymie se skutečnou, historicky doloženou staročeskou antroponymií. Z jejích výzkumů vyplynulo, že se Hájek při svém líčení českých dějin opíral o autentická staročeská (Chotěslav), popř. jinoslovanská jména (polské Dolebor), jež se mu stávala vzorem pro tvoření fiktivních jmen, a tak posunul skutečnou staročeskou antroponymii daleko do minulosti. Starobylý ráz dodávaly jménům Hájkovy Kroniky zvláště ty základy antroponym, které byly v češtině využívány málo nebo vůbec (Horboj, Bloboj).
Anotace anglicky
The main topic of this article, dealt with by the author, is the extent to which Czech anthroponyms occurring in Hájek's Czech Chronicle (Kronika česká) correspond with naming habits of the period to which they are placed. Attention is paid especially 1) to the confrontation of anthroponyms occurring in Hájek's chronicle with names historically documented from the particular period and 2) to the comparison of Hájek's anthroponyms with authentic historically documented Old Czech anthroponyms. The research proved that Hájek, when describing the particular periods, used authentic Old Czech names (Chotěslav) or other Slavonic names (Polish Dolebor) that served as a specimen for creating fictional names, thus moving authentic Old Czech anthroponyms far away to the past. The ancient character of names in Hájek's chronicle was evoked especially by bases of anthroponyms that were in Czech used only seldom or were not used at all (Horboj, Bloboj).
Návaznosti
GAP406/11/0294, projekt VaVNázev: Nový encyklopedický slovník češtiny online (Enc-Czech online)
Investor: Grantová agentura ČR, Nový encyklopedický slovník češtiny online (Enc-Czech online)
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:44