SEDLÁČEK, Pavel. Média a politika - přátelství bez záruky? In Eva Jaššová, Ivan Sečík. Masmédia a politika: Komunikácia či manipulácia? 1. vydání. Bratislava, Slovensko: VEDA, Slovenská akademie věd. s. 105-123. ISBN 978-80-224-1425-8. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Média a politika - přátelství bez záruky?
Název anglicky Media and Politics - Friendship with no Guarantee?
Autoři SEDLÁČEK, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vydání. Bratislava, Slovensko, Masmédia a politika: Komunikácia či manipulácia? od s. 105-123, 19 s. 2014.
Nakladatel VEDA, Slovenská akademie věd
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00083240
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-224-1425-8
Klíčová slova česky média politika; mediální gramotnost; mediální výchova; etika médií
Klíčová slova anglicky media; politics; media literacy; media education; media ethics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Sedláček, učo 23217. Změněno: 29. 6. 2015 00:23.
Anotace
Masová média jsou spojována s fungováním moderních společností a s právem na svobodu projevu. Toto jejich postavení umocňuje rozmach síťových médií, která stále více přispívají k dialogu mezi volenými zástupci a veřejností. Do této pozice médií však vstupují i jejich vlastní ekonomické zájmy podléhající zákonitostem výroby. Mediální produkce proto může vědomě i nevědomě ovlivňovat veřejný prostor, názory občanů. Není tudíž překvapivým fakt, že se média stala nedílnou součástí zájmů a tím spojených ambicí politické sféry. Pozornost politiků směrem k médiím se jeví jako logický důsledek, ať už je veden formou nátlaku, regulace či podbízení se. Aktuální zájem politiků o kultivaci mediální gramotnosti se tak jeví jako otevřené přiznání obav z negativ mocenského potenciálu mediovaných sdělení. Ještě více nám může být tento postoj zřejmý v souvislosti s polemikou, jak má ona kultivace probíhat. V příspěvku budeme na několika příkladech ilustrovat problematické body existence vazby média – politika.
Anotace anglicky
Mass media has been linked with functioning of modern societies and with the right to freedom of expression. This position has enabled the expansion of network media, which increasingly contribute to the dialogue between elected representatives and the public. Another aspect entering into this situation is the economic stake which media have and which is subject to the laws of production. Media production can therefore knowingly or unknowingly influence the public space and the views of citizens. It comes as no surprise then that media have become part and parcel of interests and attendant ambitions of the political sphere. The attention of politicians to media appears to be a logical consequence, conducted in the form of pressure, regulation or pandering. The current interest of politicians in the cultivation of media literacy seems to be an open confession of concerns about the negative aspects of power potential which media messages possess. This attitude can further be explained in connection with the debate how such cultivation should be carried out. The present paper illustrates several examples of the problematic points concerning the relationship between media and politics.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 17:35