POŘÍZKOVÁ, Kateřina a Pavel NEČAS. Empirický pohled na výuku latinské lékařské terminologie. Online. In Klasické jazyky na českých a slovenských univerzitách v 21. století. 2014, [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Empirický pohled na výuku latinské lékařské terminologie
Název anglicky Teaching Latin Medical Terminology from the Empirical Point of View
Autoři POŘÍZKOVÁ, Kateřina a Pavel NEČAS
Vydání Klasické jazyky na českých a slovenských univerzitách v 21. století, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Centrum jazykového vzdělávání
Klíčová slova česky latinská lékařská terminologie; teorie diskurzního společenství; jazyk pro specifické účely
Klíčová slova anglicky Latin medical terminology; discourse theory of communication; language for specific purposes
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D., učo 10808. Změněno: 30. 6. 2015 14:25.
Anotace
V příspěvku byly představeny inovativní přístupy ve výuce latinské lékařské terminologie, které vychází ze základních principů teorie jazyka pro specifické účely (Language for Specific Purposes) a teorie diskursního společenství. Takto specificky zaměřená jazyková výuka musí být praktická, založená na práci s autentickými lékařskými dokumenty, jejichž autory jsou lékaři. Inovace vychází z analýzy databází autentických klinických diagnóz, které pro účely výuky poskytly vybrané fakultní nemocnice v Brně a v Praze a které se v současnosti zpracovávají do podoby korpusu ve specializovaném softwaru Sketch Engine, na jehož vývoji se podílí technici Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně.
Anotace anglicky
The aim of this presentation was to introduce innovative approaches in teaching Latin medical terminology, which are based on the discourse theory of communication and the theory of language for specific purposes. The teaching methodology focuses on working with authentic medical documents. Innovation reflects the linguistic analysis of the database of authentic clinical diagnoses (provided by teaching hospitals in Brno and Prague). A corpus of authentic clinical diagnoses is currently being processed in the specialized software Sketch Engine, developed by the technicians from the Faculty of Informatics at Masaryk University in Brno.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 00:28