GOŇCOVÁ, Marta. Národ a stát ve slovenském politickém životě (ideologie a koncepce Š. Polakoviče a Milana Hodžu po roce 1938). In Mezinárodní konference Slovensko v rokoch neslobody 1938-1989. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Národ a stát ve slovenském politickém životě (ideologie a koncepce Š. Polakoviče a Milana Hodžu po roce 1938)
Název česky Národ a stát ve slovenském politickém životě (ideologie a koncepce Š. Polakoviče a Milana Hodžu po roce 1938)
Název anglicky Nation and State in Slovak political life (ideology and concept Š. Polakovič and Milan Hodža after 1938)
Autoři GOŇCOVÁ, Marta.
Vydání Mezinárodní konference Slovensko v rokoch neslobody 1938-1989, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50601 Political science
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky národ, nacionalismus, stát, federace
Klíčová slova anglicky nation, nationalism, state, federation
Změnil Změnila: doc. PhDr. Marta Goňcová, CSc., učo 565. Změněno: 7. 3. 2016 13:05.
Anotace
Polakovič i Hodža patří k výrazným osobnostem meziválečného Československa, hledají místo Slovenska v nových geopolitických podmínkách. Polakovič staví na slovenském nacionalismu a tradici, vedoucí k samostatnému slovenskému státu, Hodža chce začlenit Slovensko do ekonomického prostoru střední Evropy. Obě varianty uzavřenosti a otevřenosti rezonují i v diskusích současné slovenské společnosti.
Anotace anglicky
Polakovič and Hodža among the outstanding personalities of the interwar Czechoslovakia, Slovakia looking for a place in the new geopolitical conditions. Polakovič builds on Slovak nationalism and tradition, leading to independent Slovak state, Hodža wants to integrate Slovakia into the economic area of Central Europe. Both variants of closeness and openness resonate even in discussions of contemporary Slovak society.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 19:00