ČINČERA, Jan. Environmentální výchova. Cesty a křižovatky. 1. vyd. Trenčín: Špirála. 51 s. ISBN 978-80-970970-2-8. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Environmentální výchova. Cesty a křižovatky
Název česky Environmentální výchova. Cesty a křižovatky
Název anglicky Environmental education: roads and crossroads
Autoři ČINČERA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Trenčín, 51 s. 2014.
Nakladatel Špirála
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00083383
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-970970-2-8
Klíčová slova česky environmentální výchova; vzdělávání pro udržitelný rozvoj; vzdělávání o přírodě; interpretace
Klíčová slova anglicky environmental education; interpretation; education for sustainable development; nature studies
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Jan Činčera, Ph.D., učo 96852. Změněno: 14. 7. 2015 21:30.
Anotace
Publikace shrnuje nejdůležitější proudy environmentální výchovy. V úvodní části kategorizuje jednotlivé přístupy podle významu, který asociují s pojmem „životní prostředí“. V další části jsou přiblíženy a diskutovány směry, které kladou důraz na poznávání, formování vztahu a pomoc přírodě, jako je vzdělávání o přírodě, badatelsky orientovaná výuka, výchova k ochraně přírody a další. Následující část se soustředí na proudy zaměřující se na „místo“, jako je místně zakotvené učení a interpretace. Třetí část představuje široké spektrum proudů, které spojují životní prostředí s problémy a konflikty, jako je například model pro výzkum a řešení konfliktů. Poslední kapitola se věnuje alternativnějším proudům, prosazujícím hlubší transformaci osobnosti studentů, či školního prostředí, jako je například ekopedagogika či vzdělávání pro udržitelný rozvoj.
Anotace anglicky
The publication introduces the most important approaches existing in the field of environmental education (EE). In the first chapter it categorizes the approaches according to the meanings they associate with the term “the environment”. Then it introduces approaches focusing on investigation of nature, forming emotional bound with it, and practical help, like nature education, inquiry-based learning, conservation education and the other approaches are. Following-part discusses approaches focusing on a place, like place-based education and interpretation are. The next part introduces a wide variety of approaches associating the environmental with problems and issues, for example the issue investigation model. The last chapter is dedicated to alternative models highlighting the importance of a deep transformation of students’ personality and the whole educational environment, like ecopedagogy or education for sustainable development are.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:04