KOVÁCSOVÁ, Lucie. Inovační prostředí jako součást výzkumného potenciálu krajů ČR. In Klímová, V., Žítek, V. XVIII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita. s. 188-194. ISBN 978-80-210-7861-1. doi:10.5817/CZ.MUNI.P210-7861-2015-25. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Inovační prostředí jako součást výzkumného potenciálu krajů ČR
Název česky Inovační prostředí jako součást výzkumného potenciálu krajů ČR
Název anglicky Innovative environment as a part of the research potential of the Czech regions
Autoři KOVÁCSOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, XVIII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. od s. 188-194, 7 s. 2015.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/15:00083603
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-7861-1
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-7861-2015-25
UT WoS 000358536300025
Klíčová slova česky výzkumný potenciál; inovační projekty; vědeckotechnické parky; regiony ČR
Klíčová slova anglicky research potential; innovative projects; science and technology parks; Czech regions
Změnil Změnila: Ing. Lucie Winklerová, Ph.D., učo 171901. Změněno: 24. 8. 2015 15:02.
Anotace
Cílem tohoto článku je navázat na předchozí výzkum, který prostřednictvím šesti ukazatelů (pracoviště VaV, výzkumní pracovníci, výdaje na VaV, udělené patenty, vybrané projekty Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a projekty 7. rámcového programu)prezentuje výzkumný potenciál krajů ČR, a rozšířit ho o ukazatele vztahující se k financování inovačních aktivit podniků, a to konkrétně z Operačního programu Podnikání a inovace, a k počtu vědeckotechnických parků, jakožto důležité součásti inovační infrastruktury. V článku je použita zejména metoda analýzy přidělených dotací ve zvolených prioritních osách zmíněného operačního programu a počtu vědeckotechnických parků a následně jejich syntéza do jednoho společného ukazatele, který vznikl spojením s dříve získanými daty. Vzhledem k porovnávání získaných dat je samozřejmostí i využití metody komparace. Dosažené výsledky prakticky potvrdily předchozí umístění krajů, tedy dominanci Jihomoravského a Středočeského kraje a značné zaostávání kraje Karlovarského a Ústeckého. Jediný významnější posun nastal u Zlínského kraje, který v obou nově zvolených ukazatelích dominoval, což ho posunulo na pomyslnou třetí pozici.
Anotace anglicky
The aim of this article is to build on the previous research introducing the research potential of regions of the Czech Republic using six indicators (R & D departments, researchers, R & D expenditures, patents, selected projects of the Operational Programme Research and Development for Innovation and projects under the 7th Framework Programme). Previous research is extended by the indicators, related to the enterprise innovation activities funding from the Operational Programme Enterprise and Innovation and to the number of science and technology parks, representing an important component of the innovations infrastructure. The main method used in the article is analysis of the allocated grants in the selected priority axes of the aforementioned program, and the number of science and technology parks. Then is used subsequent synthesis into one common indicator which is a combination of previously collected data. It is self-evident, that the data comparison method needed to be used as well. The outcomes of this research only confirmed the previous research conclusions: dominance of the South Moravian and Central Bohemian Region and significant lagging of Karlovy Vary and Ústí nad Labem Region. The only significant change was recorded in the Zlin Region, where two new selected indicators are dominant and thus helped the region to reach the hypothetical third position.
Návaznosti
MUNI/A/1244/2014, interní kód MUNázev: Možnosti implementace vybraných veřejných politik v územním rozvoji (Akronym: VEPOUR)
Investor: Masarykova univerzita, Možnosti implementace vybraných veřejných politik v územním rozvoji, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:04