Detailed Information on Publication Record
2015
Seroprevalence of antibodies of Neospora spp. and Toxoplasma gondii in horses from southern Italy
BÁRTOVÁ, Eva, Tereza MACHAČOVÁ, Kamil SEDLÁK, Marie BUDÍKOVÁ, Ugo MARIANI et. al.Basic information
Original name
Seroprevalence of antibodies of Neospora spp. and Toxoplasma gondii in horses from southern Italy
Name in Czech
Séroprevalence protilátek proti Neospora spp. a Toxoplasma gondii u koní v jižní Itálii
Authors
BÁRTOVÁ, Eva (203 Czech Republic, guarantor), Tereza MACHAČOVÁ (203 Czech Republic), Kamil SEDLÁK (203 Czech Republic), Marie BUDÍKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Ugo MARIANI (380 Italy) and Vincenzo VENEZIANO (380 Italy)
Edition
Folia Parasitologica, Praha, AV ČR, Institute of Parasitology, Biology Centrum, 2015, 0015-5683
Other information
Language
English
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30300 3.3 Health sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
Impact factor
Impact factor: 1.271
RIV identification code
RIV/00216224:14310/15:00083771
Organization unit
Faculty of Science
UT WoS
000364837200001
Keywords (in Czech)
sérologický test; Equus caballus; rizikový faktor; toxoplasmoza; neosporoza
Keywords in English
serological test; Equus caballus; risk factor; toxoplasmosis; neosporosis
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 25/5/2017 16:21, Ing. Nicole Zrilić
V originále
The consumption of horse meat has been epidemiologically linked to clinical toxoplasmosis in humans and neosporosis that may cause clinical illness in horses. Here we determined seroprevalence of antibodies against Toxoplasma gondii Nicolle et Manceaux, 1908 and species of Neospora Dubey, Carpenter, Speer, Topper et Uggla, 1988 in horses from Italy. Blood samples were collected from 643 apparently healthy horses from 60 farms of 51 municipalities in southern Italy. The presence of antibodies against T. gondii and Neospora spp. were detected by indirect fluorescence antibody test (IFAT); a titre at least 50 was considered positive. The same sera were also tested for antibodies against Neospora spp. by a competitive-inhibition enzyme-linked immunosorbent assay (cELISA); samples with at least 30% inhibition were considered positive. Antibodies against T. gondii and Neospora spp. were detected in 19 (3.0%) and 15 (2.3%) horses by IFAT, respectively, without statistical difference between gender, age and breeds (p-value greater than 0.05). Antibodies against species of Neospora were detected in 70 (10.9%) horses by cELISA with statistical difference in gender (6.0–18.5%, p-value less than 0.05) and breeds (0–19.4%, p-value less than 0.05). Although T. gondii infection rates were low, the risk of human infection should not be dismissed, particularly in Italy where consumption of raw or undercooked horse meat has a long tradition.
In Czech
Konzumace koňského masa byla epidemiologicky spojena s klinickou toxoplasmózou u lidí a neosporózou, které mohou způsobit klinické onemocnění u koní. Zde jsme určovali séroprevalence protilátek proti Toxoplasma gondii (Nicolle et Manceaux, 1908) a Neospora spp. (Dubey, Carpenter, Speer, Topper et Uggla, 1988) u koní z Itálie. Krevní vzorky byly odebrány od 643 zjevně zdravých koní z 60 farem v 51 obcích v jižní Itálii. Přítomnost protilátek proti T. gondii a Neospora spp. byly detekovány testem IFAT; titr aspoň 50 byl považován za pozitivní. Stejné sérum bylo také testováno na protilátky proti Neospora spp. pomocí cELISA; vzorky s aspoň 30% inhibici byly považovány za pozitivní. Protilátky proti T. gondii a Neospora spp. byly detekovány u 19 (3,0%) a 15 (2,3%) koní podle IFAT, v daném pořadí, a to bez statisticky významného vlivu pohlaví, věku a plemene (p-hodnota větší než 0,05). Protilátky proti Neospora byly zjištěny u 70 (10,9%) koní podle cELISA. Zde se prokázal statisticky významný rozdíl v pohlaví (6.0-18.5%, p-hodnota menší než 0,05) a plemenu (0-19.4%, p-hodnota menší než 0,05). Ačkoli výskyt T. gondii byl nízký, riziko nákazy člověka by nemělo být podceňováno, zejména v Itálii, kde konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného koňského masa má dlouhou tradici.