BARTUŠEK, Daniel a Barbora JAKUBCOVÁ. CT kolografie. In Přemysl Falt, Ondřej Urban, Petr Vítek a kolektiv. Koloskopie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing. s. 288-296. ISBN 978-80-247-5284-6. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název CT kolografie
Název anglicky CT colonography
Autoři BARTUŠEK, Daniel (203 Česká republika, garant, domácí) a Barbora JAKUBCOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vydání. Praha, Koloskopie, od s. 288-296, 9 s. 2015.
Nakladatel Grada Publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00084074
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-247-5284-6
Klíčová slova česky gastroenterologie; endoskopie; koloskopie; tlusté střevo; kolorektální karcinom
Klíčová slova anglicky gastroenterology; endoscopy; colonoscopy; colon cancer; colorectal cancer
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 28. 4. 2016 14:43.
Anotace
Koloskopie je zlatým standardem zobrazeni tlustého střeva a terminálniho ilea. V současné době hraje nezastupitelnou roli v diagnostice a sledování neoplatií tlustého střeva a stala se i metodou volby v léčbě časných neoplastických lézi. Koloskopie má také klíčové postavení v diagnostice jiných kolorektálních chorob. Indikace ke koloskopii lze rozdělit na preventivní u pacientu v průměrném riziku kolorektálniho karcinomu, dispenzární při zvýšeném riziku a vyšetření u symptomatických pacientů s podezřením na onemocnění tlustého střeva. Nezbytnou součástí vyšetření je příprava pacienta, která nespočívá pouze v kvalitní očistě střeva, ale i ve správném poučení, podpisu informovaného souhlasu, antibiotické profylaxi u vybraných pacientů a ve vedení antitrombotické léčby. K provedení vlastního vyšetření je nutné znát stavbu a funkci koloskopu, strukturu koloskopického šálku, problematiku analgosedace, správné zásady zavedení a vytažení koloskopu, dokumentace z vyšetření a dezinfekce a sterilizace koloskopu. Závažné komplikace koloskopie nejsou časté, jejich znalost je však klíčová v jejich prevenci, časnému rozpoznaní a léčbě. Techniky alternativního zobrazení, jako je klasická a virtuální chromokoloskopie, mohou v některých situacích zvýšit diagnostickou výtěžnost koloskopie. Standardní součásti moderní koloskopie jsou terapeutické intervence. Běžně je prováděna klešťová biopsie a endoskopická polypektomie, koloskopista bv však měl být seznámen i s méně obvyklými modalitami, jako jsou endoskopická slizniční resekce, endoskopická submukózní disekce, endoskopická hemostáza, dilatace stenóz, zavedení stentů, ablační techniky a tetováž. Optimální provádění koloskopie by mělo být ověřováno pravidelným sledováním parametrů kvality koloskopie. Vývoj alternativních koloskopických technik je motivován zejména dyskomfortem spojeným s vyšetřením a nedostatečným záchytem neoplastických lézí. Za nejperspektivnější je považovaná vodou asistovaná koloskopie a insuflace oxidu uhličitého. Provedení koloskopie se může lišit ve speciálních situacích, jako jsou idiopatické střevní záněty, u dětských pacientů, během těhotenství a kojení, u pacientů se stomií a srdečními implantáty. Kromě koloskopie lze tlusté střevo ve vybraných situacích vyšetřit alternativními technikami, mezi něž patří kapslová koloskopie, irigofrafie, CT kolografie, sonografie střeva a některé laboratorní metody.
Anotace anglicky
Colonoscopy is the gold standard for imaging the colon and terminal ileum. Currently it plays essential role in the diagnosis and monitoring of neoplasms of the colon and also becomes the method of choice in the treatment of early neoplastic lesions. Colonoscopy also has a key role in the diagnosis of other colorectal disorders. Indication to colonoscopy can be classified into preventive in patients at average risk for colorectal cancer, dispensary at increased risk, and examinational in symptomatic patients with suspected bowel disease. An essential part of the examination is to prepare the patient, which includes not only good cleansing of the bowel, but also in instructing the patient, signing the informed consent, in antibiotic prophylaxis for selected patients and in the management of antithrombotic therapy. To perform the examination, it is necessary to know the assembling and function of the colonoscope, the arrangement of the operating theatre, problems of analgosedation, correct principles of inserting and removing colonoscope, records from examination, disinfection and sterilisation of colonoscope. Serious complications of colonoscopy are not frequent, but their awareness is crucial in the prevention, early detection and treatment. Techniques of alternative imaging, such as classical and virtual chromocolonoscopy, could in some situations increase the diagnostic yield of colonoscopy. A standard part of modern colonoscopy represents therapeutic intervention. Common is a forceps biopsy and endoscopic polypectomy; however colonoscopist should be familiar with the less conventional modalities such as endoscopic mucosal resection, endoscopic submucosal dissection, endoscopic hemostasis, dilation of stenoses, stenting ablation techniques and tattoo. Optimal administration of colonoscopy should be verified by regularly monitoring quality parameters. Development of alternative techniques in colonoscopy is motivated mainly by the discomfort associated with the examination and by unsatisfactory detection of neoplastic lesions. As most promising, the water-assisted colonoscopy and insuflation with carbon dioxide are considered. Colonoscopy can vary in special situations such as idiopathic inflammatory bowel disease, in paediatric patients, during pregnancy and lactation, in patients with a stomy and cardiac implants. Besides colonoscopy, colon can be examined by alternative techniques, including capsule colonoscopy, irrigography, CT colonography, sonography and by some laboratory methods.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:16