ŠUJANSKÁ, Dagmar a Marek SLOBODNÍK. Křemenné žíly s ametysty ve východní části Českého masivu. In Sborník abstrakt Otevřeného kongresu ČGS a SGS Mikulov 2015. ISBN 978-80-210-7980-9. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Křemenné žíly s ametysty ve východní části Českého masivu
Název česky Křemenné žíly s ametysty ve východní části Českého masivu
Název anglicky Quartz veins with amethysts in eastern part of the Czech massive
Autoři ŠUJANSKÁ, Dagmar a Marek SLOBODNÍK.
Vydání Sborník abstrakt Otevřeného kongresu ČGS a SGS Mikulov 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-7980-9
Klíčová slova česky ametyst moldanubikum moravikum fluidní inkluze
Klíčová slova anglicky amethyst moldanubicum moravicum fluid inclusions
Změnil Změnila: Mgr. Dagmar Šujanská, učo 397231. Změněno: 7. 1. 2016 22:01.
Anotace
V této práci jsem se zabývala studiem křemenných žil s ametystem na třech ložiskách v Českém masivu, které jevily určité podobnosti. Cílem bylo pochopit genetický charakter fluid, přičemž mi nejvíce pomohlo měření fluidních inkluzí ze dvou studovaných lokalit, pomocí mikrotermometrie. Data z primárních inkluzí ukázala nejen teplotní podmínky, které si zachovávají původní hydrotermální fluida, ze kterých ametysty vznikaly. Hodnoty dat z obou lokalit byly velmi podobné. Homogenizace dvoufázových inkluzí se pohybovala v rozmezí 145 – 215 °C u první z lokalit (Květnice) a 88,8 – 193 °C u druhé lokality (Bochovice). Salinita fluid vyšla v hodnotách od 0,3 až 1,9 (Květnice) a 0,3 až 1,5 (Bochovice). Tyto hodnoty tedy nasvědčují tomu, že křemenné žíly ze studovaných míst vznikaly z nízkoteplotních a nízkosalinních roztoků a nesouvisely s žádnou vysokoteplotní přeměnou.
Anotace anglicky
In this thesis I studied quartz veins with amethyst at three deposites, which showed some similarities. The goal was to understand the genetic character of fluids and for that end, a measurement of fluid inclusions from two chosen deposites was the most helpful. Data from primary inclusions showed not only thermal conditions of original hydrothermal fluids from which amethysts were created. Values of the data from both places were very similar. The homogenization two-phased inclusions ranged from 145 to 215 °C at the first deposite (Květnice) and from 88,8 to 193 °C at the second deposite (Bochovice). The results of salinity of the fluids ranged from 0,3 to 1,9 (Květnice) and from 0,3 to 1,5 (Bochovice). These values indicate that quartz veins from the observed places were formed from low-thermal and low-saline solutions and there weren´t any indications to any high-thermal transformation.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 17:13