ZVONAŘ, Martin, Igor DUVAČ, Martin VAVÁČEK, Ingrid RUŽBARSKÁ, Jana JUŘÍKOVÁ a Ivan ŠTULAJTER. Some principles of the nutrition of the population and sportsmen and alternative nutrition. In Kazimierz Denek, Aleksandra Kamińska, Piotr Oleśniewicz. Education of Tomorrow. Education, and other forms of activity of adults. Sosnowiec: Oficyna Wydawnicza "Humanitas". s. 125-135. Education of Tomorrow, 11. ISBN 978-83-64788-28-4. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Some principles of the nutrition of the population and sportsmen and alternative nutrition
Autoři ZVONAŘ, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Igor DUVAČ (703 Slovensko, domácí), Martin VAVÁČEK (703 Slovensko, domácí), Ingrid RUŽBARSKÁ (703 Slovensko), Jana JUŘÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Ivan ŠTULAJTER (703 Slovensko).
Vydání Sosnowiec, Education of Tomorrow. Education, and other forms of activity of adults. od s. 125-135, 11 s. Education of Tomorrow, 11, 2015.
Nakladatel Oficyna Wydawnicza "Humanitas"
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/15:00084397
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-83-64788-28-4
Klíčová slova anglicky nutrition proteins fats carbohydrates macrobiotics alternative forms of nutrition
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 22. 4. 2016 12:41.
Anotace
Nutrition must respect fundamental knowledge of the quantity and composition of essential nutrients - proteins, fats and carbohydrates, but also the latest opinions on possible short-term substitution of proteins for carbohydrates in modern nutrition. One has to remember the principles of rational and alternative nutrition and approach those methods critically, particularly in sport. An important part of nutrition is the fluid intake, controlled by the hypothalamic centres of water lost by perspiration as a result of thermoregulation and diuresis, but also the salts and particularly the Na+ a K+ electrogenic ions therein which serve for keeping the biopotentials. Today, macrobiotic diet and alternative methods of nutrition are frequently discussed - vegetarianism as the most famous and frequent form of alternative nutrition, but also other branches: veganism, lacto-vegetarianism, semi-vegetarianism, vitarianism, pesco-vegetarianism, pollo-vegetarianism and fruitarianism.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 15:02