2015
Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách
KRESCANKOVÁ, Katarína; Jana KOPECKÁ; Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁZákladní údaje
Originální název
Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách
Název česky
Charakteristika kvasinek rodu Saccharomyces využívaných v technologiích
Název anglicky
Characteristic of the yeast genus Saccharomyces used in technologies
Autoři
KRESCANKOVÁ, Katarína (703 Slovensko, domácí); Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, garant, domácí); Miroslav NĚMEC (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
XXIV. Tomáškovy dny mladých mikrobiologů, 2015
Další údaje
Jazyk
slovenština
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/15:00084472
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky
kvasinky pivo odlišení
Klíčová slova anglicky
yeast beer differentiation
Změněno: 29. 10. 2015 17:13, Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.
V originále
Kvasinky rodu Saccharomyces sú človekom používané už tisícročia. V minulosti to bolo k výrobe kvasených nápojov a chleba. V súčasnosti sa ich využitie rozšírilo do oblasti výskumu, farmácie, medicín, atď. Častým javom vyskytujúcim sa u rodu Saccharomyces je medzidruhová hybridizácia, ktorá komplikuje možnosť určiť pôvod jednotlivých druhov. Cieľom práce bolo charakterizovať štyri skupiny technologických kvasiniek (pivovarské, vinárske, liehovarské, pekárske) a typové kmene pomocou genotypových a fenotypových metód. Z genotypových metód bola zvolená PCR ITS regiónu, génu his4, multiplexná PCR a RAPD (random amplified polymorphic DNA). Výsledky z RAPD boli ďalej analyzované v programe BioNumerics 7.5 a bol zostavený dendrogram. Z fenotypových metód bol vybraný rast pri rôznych teplotách a schopnosť asimilovať a skvasovať vybrané cukry. Výsledky ukázali, že dve vzorky sušených pivovarských kvasiniek boli výrobcom chybne označené ako Saccharomyces cerevisiae a jedná sa teda o S. pastorianus a jeden pivovarský kmeň sušených kvasiniek, deklarovaný ako spodne kvasiaci, patrí medzi kvasinky s vrchným typom kvasenia. Multiplexná PCR potvrdila výsledky predchádzajúcich analýz a navyše u jednej vzorky sušených vinárskych kvasiniek výsledky naznačovali, že by sa mohlo jednať o druh S. pastorianus a nie S. cerevisiae. Tento výsledok však nebol potvrdený ostatnými analýzami. Zostavený dendrogram potvrdil výsledky z PCR. Pri rastových skúškach bolo potvrdené, že kvasinky určené k spodnému kvaseniu (S. pastorianus) nerastú pri vyšších teplotách. Väčšinu vybraných cukrov kvasinky využívali, okrem melibiózy. Tu sa ukázalo, že tento cukor je využívaný najmä druhom S. pastorianus a iba troma kmeňmi S. cerevisiae. Použitím fingerprintovej metódy sa nepreukázalo blízke príbuzenstvo kmeňov v konkrétnych skupinách technologických kvasiniek.
Česky
Kvasinky se využívají v procesech výroby různých kvašených nápojů a jídel po několik tisíc let. V současnosti tyto průmyslově využívané kvasinky taxonomicky řadíme do rodu Saccharomyces. Mnohé z těchto kvasinek mají hybridní původ a jejich vlastnosti se vzájemně mírně liší. Práce byla zaměřena na charakterizaci technologických (pivovarských, vinařských, pekařských, lihovarských) a typových kmenů kvasinek pomocí molekulárně-biologických a biochemických metod a jejich následným porovnáním.