k 2015

Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách

KRESCANKOVÁ, Katarína; Jana KOPECKÁ; Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách

Název česky

Charakteristika kvasinek rodu Saccharomyces využívaných v technologiích

Název anglicky

Characteristic of the yeast genus Saccharomyces used in technologies

Autoři

KRESCANKOVÁ, Katarína (703 Slovensko, domácí); Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, garant, domácí); Miroslav NĚMEC (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

XXIV. Tomáškovy dny mladých mikrobiologů, 2015

Další údaje

Jazyk

slovenština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/15:00084472

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova česky

kvasinky pivo odlišení

Klíčová slova anglicky

yeast beer differentiation
Změněno: 29. 10. 2015 17:13, Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.

Anotace

V originále

Kvasinky rodu Saccharomyces sú človekom používané už tisícročia. V minulosti to bolo k výrobe kvasených nápojov a chleba. V súčasnosti sa ich využitie rozšírilo do oblasti výskumu, farmácie, medicín, atď. Častým javom vyskytujúcim sa u rodu Saccharomyces je medzidruhová hybridizácia, ktorá komplikuje možnosť určiť pôvod jednotlivých druhov. Cieľom práce bolo charakterizovať štyri skupiny technologických kvasiniek (pivovarské, vinárske, liehovarské, pekárske) a typové kmene pomocou genotypových a fenotypových metód. Z genotypových metód bola zvolená PCR ITS regiónu, génu his4, multiplexná PCR a RAPD (random amplified polymorphic DNA). Výsledky z RAPD boli ďalej analyzované v programe BioNumerics 7.5 a bol zostavený dendrogram. Z fenotypových metód bol vybraný rast pri rôznych teplotách a schopnosť asimilovať a skvasovať vybrané cukry. Výsledky ukázali, že dve vzorky sušených pivovarských kvasiniek boli výrobcom chybne označené ako Saccharomyces cerevisiae a jedná sa teda o S. pastorianus a jeden pivovarský kmeň sušených kvasiniek, deklarovaný ako spodne kvasiaci, patrí medzi kvasinky s vrchným typom kvasenia. Multiplexná PCR potvrdila výsledky predchádzajúcich analýz a navyše u jednej vzorky sušených vinárskych kvasiniek výsledky naznačovali, že by sa mohlo jednať o druh S. pastorianus a nie S. cerevisiae. Tento výsledok však nebol potvrdený ostatnými analýzami. Zostavený dendrogram potvrdil výsledky z PCR. Pri rastových skúškach bolo potvrdené, že kvasinky určené k spodnému kvaseniu (S. pastorianus) nerastú pri vyšších teplotách. Väčšinu vybraných cukrov kvasinky využívali, okrem melibiózy. Tu sa ukázalo, že tento cukor je využívaný najmä druhom S. pastorianus a iba troma kmeňmi S. cerevisiae. Použitím fingerprintovej metódy sa nepreukázalo blízke príbuzenstvo kmeňov v konkrétnych skupinách technologických kvasiniek.

Česky

Kvasinky se využívají v procesech výroby různých kvašených nápojů a jídel po několik tisíc let. V současnosti tyto průmyslově využívané kvasinky taxonomicky řadíme do rodu Saccharomyces. Mnohé z těchto kvasinek mají hybridní původ a jejich vlastnosti se vzájemně mírně liší. Práce byla zaměřena na charakterizaci technologických (pivovarských, vinařských, pekařských, lihovarských) a typových kmenů kvasinek pomocí molekulárně-biologických a biochemických metod a jejich následným porovnáním.

Anglicky

For thousands years, yeasts are used in processes of making fermented beverages and food. Nowadays, these technological yeasts belong to genus Saccharomyces. Many of them are hybrids and their characteristics are slightly different. We have focused on the characterization of technological yeasts strains (brewing, wine, baker‘s, distilling) and type yeasts strains using methods of molecular biology and biochemical methods. Then we compared them with each other.