DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ. Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele. Online. In Editors / Zostavovatelia : Mgr. Daniela Čičkánová , PhD. Bc. Ivana Hapčová JUDr. Vladislav Mičátek, PhD. Bratislavské právnické fórum 2015. 1. vyd. Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave Právnická fakulta 2015, 2015, s. 82-91. ISBN 978-80-7160-411-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele
Název anglicky Selected questions of consumer health protection
Autoři DUDOVÁ, Jana a Martina URBANOVÁ.
Vydání 1. vyd. Bratislava, Bratislavské právnické fórum 2015, od s. 82-91, 10 s. 2015.
Nakladatel Univerzita Komenského v Bratislave Právnická fakulta 2015
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7160-411-2
Klíčová slova česky zdraví; zdravotní gramotnost; hygienické limity; zdravotní nezávadnost; posuzování zdravotních rizik
Klíčová slova anglicky health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 5. 4. 2016 12:38.
Anotace
V úvodu autorky připomenou pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost bude dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek bude dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit.
Anotace anglicky
In the introduction, the authors recall the concept of health as the most important social value, including its definition in relation to the role of law as a tool of social control in health protection. Attention is also focused on the so-called consumer socialization, the meaning of so-called health literacy and its empirical evaluation in the Czech Republic as well as in some other EU countries. This paper is further focused on the hygienic aspects and limits under the protection of consumer´s health. In this context the authors deal with "vulnerable consumers", with the quality of the environment and related issues of healthy raw materials and other materials and components, which can determine the quality of the product (food), meals and services. These circumstances mostly ordinary consumers themselves cannot significantly affect or subjectively evaluate correctly. Last but not least is solved the question whether, in this area, adequate law enforcement exists.
Návaznosti
MUNI/A/1390/2014, interní kód MUNázev: Publikace vědeckých monografií III (Akronym: PVM III)
Investor: Masarykova univerzita, Publikace vědeckých monografií III, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:45