D 2015

Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele

DUDOVÁ, Jana and Martina URBANOVÁ

Basic information

Original name

Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele

Name (in English)

Selected questions of consumer health protection

Authors

DUDOVÁ, Jana and Martina URBANOVÁ

Edition

1. vyd. Bratislava, Bratislavské právnické fórum 2015, p. 82-91, 10 pp. 2015

Publisher

Univerzita Komenského v Bratislave Právnická fakulta 2015

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

50500 5.5 Law

Country of publisher

Slovakia

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

electronic version available online

Organization unit

Faculty of Law

ISBN

978-80-7160-411-2

Keywords (in Czech)

zdraví; zdravotní gramotnost; hygienické limity; zdravotní nezávadnost; posuzování zdravotních rizik

Keywords in English

health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment

Tags

International impact
Změněno: 5/4/2016 12:38, Mgr. Petra Georgala

Abstract

V originále

V úvodu autorky připomenou pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost bude dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek bude dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit.

In English

In the introduction, the authors recall the concept of health as the most important social value, including its definition in relation to the role of law as a tool of social control in health protection. Attention is also focused on the so-called consumer socialization, the meaning of so-called health literacy and its empirical evaluation in the Czech Republic as well as in some other EU countries. This paper is further focused on the hygienic aspects and limits under the protection of consumer´s health. In this context the authors deal with "vulnerable consumers", with the quality of the environment and related issues of healthy raw materials and other materials and components, which can determine the quality of the product (food), meals and services. These circumstances mostly ordinary consumers themselves cannot significantly affect or subjectively evaluate correctly. Last but not least is solved the question whether, in this area, adequate law enforcement exists.

Links

MUNI/A/1390/2014, interní kód MU
Name: Publikace vědeckých monografií III (Acronym: PVM III)
Investor: Masaryk University, Category A