Detailed Information on Publication Record
2015
Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele
DUDOVÁ, Jana and Martina URBANOVÁBasic information
Original name
Vybrané otázky ochrany zdraví spotřebitele
Name (in English)
Selected questions of consumer health protection
Authors
DUDOVÁ, Jana and Martina URBANOVÁ
Edition
1. vyd. Bratislava, Bratislavské právnické fórum 2015, p. 82-91, 10 pp. 2015
Publisher
Univerzita Komenského v Bratislave Právnická fakulta 2015
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50500 5.5 Law
Country of publisher
Slovakia
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
electronic version available online
Organization unit
Faculty of Law
ISBN
978-80-7160-411-2
Keywords (in Czech)
zdraví; zdravotní gramotnost; hygienické limity; zdravotní nezávadnost; posuzování zdravotních rizik
Keywords in English
health; health literacy; hygiene limits; health safety; health risk assessment
Tags
International impact
Změněno: 5/4/2016 12:38, Mgr. Petra Georgala
V originále
V úvodu autorky připomenou pojem zdraví coby nejvýznamnější společenské hodnoty, a to včetně jeho vymezení ve vztahu k úloze práva jako nástroje sociální kontroly při ochraně zdraví. Pozornost bude dále zaměřena na tzv. spotřebitelskou socializaci, význam tzv. zdravotní gramotnosti a její empirické zachycení v ČR a některých dalších zemí EU. Příspěvek bude dále zaměřen na problematiku hygienických aspektů a limitů v rámci ochrany zdraví spotřebitele. Jde o oblast, ve které se nabízí specifická „zranitelnost spotřebitele“. V daném kontextu se jedná především o kvalitu prostředí a s ní související problematiku zdravotně nezávadných vstupních surovin a jiných látek a komponentů, které mohou determinovat kvalitu výrobku (potraviny), pokrmu či služby. Tyto okolnosti běžný spotřebitel vesměs nemůže sám výrazně ovlivnit ani subjektivně správně vyhodnotit.
In English
In the introduction, the authors recall the concept of health as the most important social value, including its definition in relation to the role of law as a tool of social control in health protection. Attention is also focused on the so-called consumer socialization, the meaning of so-called health literacy and its empirical evaluation in the Czech Republic as well as in some other EU countries. This paper is further focused on the hygienic aspects and limits under the protection of consumer´s health. In this context the authors deal with "vulnerable consumers", with the quality of the environment and related issues of healthy raw materials and other materials and components, which can determine the quality of the product (food), meals and services. These circumstances mostly ordinary consumers themselves cannot significantly affect or subjectively evaluate correctly. Last but not least is solved the question whether, in this area, adequate law enforcement exists.
Links
MUNI/A/1390/2014, interní kód MU |
|