HOLUBOVÁ, Irena, Jiří KOSEK, Karel MINAŘÍK a David NOVÁK. Big Data a NoSQL databáze. Praha: Grada Publishing, a.s. 288 s. Profesionál. ISBN 978-80-247-5466-6. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Big Data a NoSQL databáze
Název anglicky Big Data and NoSQL Databases
Autoři HOLUBOVÁ, Irena (203 Česká republika), Jiří KOSEK (203 Česká republika), Karel MINAŘÍK (203 Česká republika) a David NOVÁK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, 288 s. Profesionál, 2015.
Nakladatel Grada Publishing, a.s.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW stránka nakladatele
Kód RIV RIV/00216224:14330/15:00084791
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 978-80-247-5466-6
Klíčová slova česky Big Data; NoSQL databáze
Klíčová slova anglicky Big Data; NoSQL databases
Štítky Big Data, DISA, NoSQL Databases
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Pavel Šmerk, Ph.D., učo 3880. Změněno: 19. 5. 2017 11:06.
Anotace
Kniha se zaměřuje na aktuálně velmi důležitou oblast zpracování Big Data a na techniky sloužící k tomuto účelu. Data, která vzhledem k rozsahu, různorodosti a rychlosti nárůstu nelze zpracovávat dosud osvědčenými technologiemi, přinášejí zcela nové problémy, které vyžadují jiné způsoby řešení. Autoři identifikují tyto nové problémy, formulují fundamentální principy zpracování Big Data a dávají je do vztahu se standardními přístupy aplikovanými např. v relačních databázích. Tzv. NoSQL databáze jsou souhrným názvem pro skupinu databázových přístupů, které se zaměřují právě na tuto oblast. Kniha tyto přístupy kategorizuje a sleduje společné a rozdílné vlastnosti těchto skupin databázových technik. Autoři v textu odvozují a popisují množství teoretických principů využívaných nebo využitelných při efektivním a přitom spolehlivém zpracování velkých dat v distribuovaném prostředí.
Anotace anglicky
The book is focused on a currently very important area of Big Data processing and on techniques for this purpose. Data of a very large volume, variability and velocity of growth cannot be processed by standard proven technologies since they bring completely new problems that require different solutions. The authors identify these new problems, formulate fundamental principles of the Big Data processing, and compare these with standard approaches applied in relational databases. The "NoSQL databases" is a common term for a group of database approaches focusing on this field. This book defines categories of these approaches and identifies common and different features of these categories. The authors deduce and describe a number of theoretical principles applied or applicable for an efficient and reliable Big Data processing in distributed environment.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 15:05