Informační systém MU
POUČOVÁ, Marcela. Le roman policier en France - histoire et esthétique. In vyžádaná přednáška na Univerzitě Hradec Králové. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Le roman policier en France - histoire et esthétique
Název česky Francouzský detektivní román - jeho dějiny a estetika
Autoři POUČOVÁ, Marcela.
Vydání vyžádaná přednáška na Univerzitě Hradec Králové, 2015.
Další údaje
Originální jazyk francouzština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky detektivní román; Francie; 19. a 20. stol.; estetika detektivního žánru
Změnil Změnila: Mgr. Marcela Poučová, Ph.D., učo 5583. Změněno: 1. 4. 2016 15:57.
Anotace
La naissance d un genre littéraire est conditionnée par plusieurs facteurs. Le roman policier, appartient a la grande famille des genres romanesques. Né dans la premiere moitié du 19e siecle aux Etats unis, ce genre acquiert vite en France une autonomie en s inspirant des récits judiciers. Au tournant du siecle, le roman policier européen, qui se développe dans le sens du roman a énigme, assiste a la naissance aux USA d une nouvelle branche américaine: le roman appelé plus tard dur a cuire. Dans ma contribution, je propose l analyse du genre policier tout en se concentrant sur l’esthétique dudit genre.
Anotace česky
Zrod literárního žánru je podmíněn mnoha faktory. Detektivní román přísluší do velké rodiny románových žánrů. Zrodil se v první polovině 19. století ve Spojených státech amerických a velmi rychle pronikl i do Evropy. V Evropě je na přelomu 19. a 20. století oblíbený žánr nazývaný crime storys. V Americe ale vzniká ve 20. letech nový typ detektivního románu nazývaný hard-boiled. Tento příspěvek provádí výzkum detektivního románu jako takového a soustřeďuje se na jeho estetiku.
Anotace anglicky
The birth of a genre is conditioned by several factors. The detective novel, belongs to the family of fiction genres. Born in the early 19th century in the U.S., such as France quickly acquires autonomy, drawing on stories "judicious". At the turn of the century, the European crime fiction, which develops in the direction of the mystery novel, witnessing the birth of a new U.S. American branch: the novel later called "hard-boiled. " In my contribution, I propose to study the detective genre and his aesthetics.
Zobrazeno: 30. 7. 2024 00:18