ČERNÝ, Michal. Environmentální výchova jako výchova ke kriticky reflektivnímu občanství. In Černý, Michal; Mazáčová, Pavlína. Tablet ve školní praxi. 1. vyd. Brno: Flow. s. 161-166. ISBN 978-80-88123-02-6. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Environmentální výchova jako výchova ke kriticky reflektivnímu občanství
Název anglicky Environmental education Education as a critical reflective citizenship
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Tablet ve školní praxi, od s. 161-166, 6 s. 2015.
Nakladatel Flow
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00085074
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-88123-02-6
Klíčová slova česky didaktika; enviromentální výchova; tablety; gamifikace; TPCK
Klíčová slova anglicky didactics; environmental education; tablets; Gamification; TPCK
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 3. 12. 2016 23:40.
Anotace
Konceptů, jakými je možné přistoupit k environmentální výchově, je velké množství. Samostatnou kategorií může být určité biologické či ekologické paradigma, které bude akcentovat analýzu biodiverzity a studium vztahů mezi jednotlivými organismy jako určité vědecké a kvantifikovatelné východisko. Dále je možné vyjít z analýzy dat a na jejich základě provádět určité rozhodovací nebo hodnotové soudy. My se pokusíme zaměřit pozornost na hry, které pracují s konceptem určité hodnotové reflexe a politickými rozhodnutími. Jen málokterá oblast zakotvená v rámcových vzdělávacích programech má tak významné politické a ekonomické konotace jako právě environmentální výchova. Cílem aplikací, na které se zaměříme, je nabídnout hráči – tedy žákovi – pozici určitého správce nebo panovníka, který se rozhoduje, jakým způsobem bude realizovat politiku s ohledem na řadu dalších aspektů. Není možné například redukovat celou problematiku jen na jeden partikulární aspekt, jako je například snižování emisí CO2, aniž by člověk aktivně nereflektoval další aspekty, jako je ekonomický, sociální rozměr nebo téma potravinové politiky, energetiky či vody. Žáci by si v oblasti environmentální výchovy měli uvědomovat především komplexnost a provázanost fenoménů, z nichž jen velice málo z nich lze označit jako černobílé. Je velmi náročné identifikovat nějaké politické opatření, které by nemělo – vedle řady pozitivních efektů – také negativní aspekty.
Anotace anglicky
Concepts such it is possible to accede to environmental education, in large numbers. Independent categories may be some biological or ecological paradigm that will stress analysis biodiversity and the study of relationships between organisms as a scientific and quantifiable basis. It is also possible to emerge from the data analysis and on their basis to perform specific decision or value judgements. We will try to focus on games that work with the concept of a value reflection and political decisions. Few zone enshrined in the Framework Education programs is so important political and economic connotations as just environmental education. The applications on which we will focus is to offer players - a student - a certain position administrator or ruler who decides how it will implement the policy with regard a number of other aspects. It is not possible for instance to reduce the whole problem just one particulate aspects such as reducing CO2 emissions, without the person did not reflect more actively aspects such as economic, social dimension or theme food policy, energy and water. Pupils would in environmental education should especially be aware of the complexity and cohesion phenomena from which very few of them can be described as black and white. It is very difficult identify any political measures, which should not - in addition to a number of positive effects - also negative aspects.
Návaznosti
CZ.1.07/1.3.00/51.0035, interní kód MUNázev: INTERES - Informační technologie realizované spoluprací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, INTERES - Informační technologie realizované spoluprací, 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:07