MUKHERJEE, Siddhartha. Vládkyně všech nemocí. Příběh rakoviny (The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer). Online. Překlad: Jan Šmarda. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2015. 520 pp. Poprvé v češtině, sv. 3. ISBN 978-80-210-7761-4. [citováno 2024-04-23]
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Vládkyně všech nemocí. Příběh rakoviny
Name (in English) The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer
Authors MUKHERJEE, Siddhartha
Překlad: Jan Šmarda.
Edition 1. vyd. Brno, 520 pp. Poprvé v češtině, sv. 3, 2015.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Type of outcome Book on a specialized topic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
WWW Více informací o knize na stránkách Nakladatelství
ISBN 978-80-210-7761-4
Tags Munipress, munipress-propagace
Changed by Changed by: Mgr. Martina Dvořáková, učo 180818. Changed: 14/12/2015 12:13.
Abstract
Vědecký thriller o zhoubném bujení překvapuje čtenáře na celém světě svým strhujícím tempem a hluboce lidským vyzněním. Jeho autor Siddharta Mukherjee, lékař, vědec a oceňovaný spisovatel, se na nádorové onemocnění dívá s precizností buněčného biologa, s nadhledem historika a se zaujetím životopisce. Výsledkem je úžasně poutavá kronika nemoci, s níž lidé žijí a umírají více než pět tisíc let. Příběh rakoviny začíná prvními doloženými zmínkami ve starověku, graduje epochální bitvou ve dvacátém století, kdy se lidé snažili nemoc vyléčit, ovládnout a porazit, a zatím končí radikálně novým pochopením její podstaty. Skutečnými hrdiny této biografie jsou však lidé svádějící neuvěřitelně těžký zápas o život – od perské královny Atossy, jíž řecký otrok vyřízl maligní nádor z prsu, přes první pokusy s jednoduchou radiací a chemoterapií v devatenáctém století až po Mukherjeeho vlastní pacientku Carlu. Příběh rakoviny je totiž příběhem lidské vynalézavosti, houževnatosti a vytrvalosti, ale také arogance, povýšenosti a nepochopení. Mukherjee líčí staletí objevů, omylů, vítězství a úmrtí, promlouvá ústy svých předchůdců i současníků, kteří zasvětili všechen důvtip souboji s nekonečně vynalézavým protivníkem. S protivníkem, o němž se ještě před třemi desítkami let domnívali, že ho jednou provždy porazí. Vládkyně všech nemocí nabízí také fascinující pohled do budoucnosti léčby rakoviny. Je to velmi poučná kniha, která přináší naději a světlo těm, kdo chtějí této nemoci porozumět. Siddhartha Mukherjee byl za své dílo oceněn Pulitzerovou cenou (2011) a cenou deníku Guardian. Časopis TIME knihu zařadil mezi 100 nejvlivnějších anglických knih od roku 1923 a New York Times Magazine mezi 100 nejlepších odborných knih všech dob.
Abstract (in English)
The Emperor of All Maladies is a magnificent, profoundly humane “biography” of cancer—from its first documented appearances thousands of years ago through the epic battles in the twentieth century to cure, control, and conquer it to a radical new understanding of its essence. Physician, researcher, and award-winning science writer, Siddhartha Mukherjee examines cancer with a cellular biologist’s precision, a historian’s perspective, and a biographer’s passion. The result is an astonishingly lucid and eloquent chronicle of a disease humans have lived with—and perished from—for more than five thousand years. The story of cancer is a story of human ingenuity, resilience, and perseverance, but also of hubris, paternalism, and misperception. Mukherjee recounts centuries of discoveries, setbacks, victories, and deaths, told through the eyes of his predecessors and peers, training their wits against an infinitely resourceful adversary that, just three decades ago, was thought to be easily vanquished in an all-out “war against cancer.” The book reads like a literary thriller with cancer as the protagonist. From the Persian Queen Atossa, whose Greek slave cut off her malignant breast, to the nineteenth-century recipients of primitive radiation and chemotherapy to Mukherjee’s own leukemia patient, Carla, The Emperor of All Maladies is about the people who have soldiered through fiercely demanding regimens in order to survive—and to increase our understanding of this iconic disease. Riveting, urgent, and surprising, The Emperor of All Maladies provides a fascinating glimpse into the future of cancer treatments. It is an illuminating book that provides hope and clarity to those seeking to demystify cancer. Siddhartha Mukherjee won a Pulitzer Prize for his book (2011). The book was named one of the 100 most influential books written in English since 1923 by TIME and one of the 100 notable books of 2010 by The New York Times Magazine.
PrintDisplayed: 23/4/2024 22:57