HLOUŠEK, Vít. From region to nation and back again: Moravian parties’ rhetoric and politics in the course of time. Online. The Annual of Language & Politics and Politics of Identity. Praha: Institute of Political Studies Faculty of Social Sciences Charles University, 2015, IX, prosinec, s. 5-22. ISSN 1803-1757. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název From region to nation and back again: Moravian parties’ rhetoric and politics in the course of time
Název česky Od regionu k národu a zase zpátky: Rétorika a politika moravských stran v průběhu doby
Autoři HLOUŠEK, Vít (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání The Annual of Language & Politics and Politics of Identity, Praha, Institute of Political Studies Faculty of Social Sciences Charles University, 2015, 1803-1757.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/15:00085364
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Moravský regionalismus; rámování menšinových požadavků; vynalézání etnopolitiky
Klíčová slova anglicky Moravian regionalism; framing of minority claims; invention of ethnopolitics
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Alena Raisová, učo 36962. Změněno: 5. 5. 2016 14:48.
Anotace
The paper deals with the history and political impact of Moravian political representation. The movement that started already during the 1968/1969 period to rise claims of Moravian political autonomy or “home rule” and that was transformed after 1989 into a full-fledged political party to compete for chairs in the Czech diet and Czechoslovak federal parliament presents an interesting example of a failed attempt in regional and later on even ethnic mobilization in the history of recent Czech politics. The paper will focus on the development of the Movement for Autonomous Democracy – Society for Moravia and Silesia and the parties and movements that followed after the disintegration of the movement in mid-1990s. The second aim of the paper is to analyse and evaluate strategies employed by Moravian regionalist parties in order to valorise the issue of regional minority claims.
Anotace česky
Článek se zabývá historií a politikcým vlivem moravské politické reprezentace. Hnití, které vzniklo již v období 1968/1969 za účelem vznesení požadavků na samosprávu a které bylo po roce 1989 transforováno do podoby plnohodnotné politické strany, aby mohlo bojovat o křesla v českém a československém parlamentu, představuje zajímavý příklad neúpěšného pokusu o regionální a posléze dokonce i o etnickou mobilizaci, příklad ojedinělý v historii české politiky. ČLánek se zaměřuje na vývoj Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnosti pro Moravu a Slezsko a následnických strab, jež vznikly po desintegraci hnutí v polovině 90. let. Druhým cílem je analyzovat a zhodnotit strategie, jež moravské strany využívaly k mobilizaci svých přívrženců a k posilování svých regionalistických požadavků.
Návaznosti
7E13006, projekt VaVNázev: All Rights Reserved? Barriers towards EUropean CITIZENship (Akronym: bEUcitizen)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, All Rights Reserved? Barriers towards EUropean CITIZENship
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 15:34