WIEWIORKA, Ondřej, Veronika PLEŠKOVÁ, Zdeňka ČERMÁKOVÁ a Milan DASTYCH. Analytické a postanalytické parametry interference Dicynonu u metod s Trinderovou reakcí. In Sborník - XII. celostátní sjezd České společnosti klinické biochemie ČLS JEP s mezinárodní účastí - Abstrakta přednášek a posterů. 2015. ISSN 1210-7921.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analytické a postanalytické parametry interference Dicynonu u metod s Trinderovou reakcí
Název anglicky Analytical and postanalytical parameters of Dicynone interference in methods with Trinder reaction
Autoři WIEWIORKA, Ondřej, Veronika PLEŠKOVÁ, Zdeňka ČERMÁKOVÁ a Milan DASTYCH.
Vydání Sborník - XII. celostátní sjezd České společnosti klinické biochemie ČLS JEP s mezinárodní účastí - Abstrakta přednášek a posterů, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na sborník
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1210-7921
Klíčová slova česky Trinderova reakce, interference, Dicynone, HPLC
Klíčová slova anglicky Trinder reaction; interference; Dicynone; HPLC
Změnil Změnil: Mgr. Ondřej Wiewiorka, Ph.D., učo 268672. Změněno: 7. 1. 2016 12:33.
Anotace
Významná interference léku Dicynone u stanovení celé řady parametrů nás přiměla k zavedení metody pro stanovení jeho aktivní složky Etamsylátu (ETS), což nám umožní přímou korelaci mezi koncentrací léku a mírou interferencí. Hodnoty ukazují na vzájemnou závislost koncentrace ETS a míru interference u stanovení dalších parametrů. Korelace odpovídá průměrnému snížení hodnot kreatininu o 38,1 % a triglyceridů o 14,3 %. Koncentrace ETS poklesla o 59,2 % za 8 hodin a zároveň došlo ke zvýšení hodnot kreatininu o 21,3 % a triglyceridů o 10,6 %. Tyto výsledky ukazují přímou souvislost koncentrace ETS v krvi pacienta a interferencí vybraných parametrů stanovených metodou založené na Trinderově reakci a také popisují snížení interference v závislosti na skladování vzorku.
Anotace anglicky
The significant interference of the drug Dicynone in quantification of a number of clinically important parameters incentivized us to develop a method for quantification of the drugs’ effective compound ethamsylate (ETS). This enabled us to correlate the drug concentration to the extent of the interference in various clinical parameters. The results are lowered on average by 38,1 and 14,3 % for serum creatinine and triglycerides, respectively. The ETS concentration decreased by 59,2 % in 8 hours, while simultaneously the creatinine and triglycerides values increased by 21,3 and 10,6 %, respectively. These results showed a direct link between serum ETS concentrations and interference as well as description of a decreased interference in samples that were stored.
Návaznosti
MUNI/A/1195/2014, interní kód MUNázev: Příspěvek chemických a biochemických metodik ke studiu molekulární podstaty vybraných patologických stavů a onemocnění (Akronym: chebimo)
Investor: Masarykova univerzita, Příspěvek chemických a biochemických metodik ke studiu molekulární podstaty vybraných patologických stavů a onemocnění, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:24