KONEČNÁ, Kateřina a Jan KOLÁČEK. Výpočetní matematické systémy. Online. In HOLČÍK Jiří, KOMENDA Martin. Matematická biologie: e-learningová učebnice. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 187 s. ISBN 978-80-210-8095-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výpočetní matematické systémy
Název česky Výpočetní matematické systémy
Název anglicky Mathematical Software
Autoři KONEČNÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí) a Jan KOLÁČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Matematická biologie: e-learningová učebnice, 187 s. 2015.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor 10101 Pure mathematics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/15:00085827
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-8095-9
Klíčová slova česky MATLAB; jazyk R; programování
Klíčová slova anglicky MATLAB; R language; programming
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Pokorová, Ph.D., učo 270073. Změněno: 21. 3. 2016 11:35.
Anotace
Tento studijní text je určen především posluchačům předmětu M4130 "Výpočetní matematické systémy" a je zaměřen na seznámení s programovými systémy MATLAB a R. Předpokládá pouze základní znalosti lineární algebry, základy práce na počítači a programování. Text je rozdělen na dvě části: "Jak pracovat s MATLABem" a "Výuka jazyka R". Cílem první části textu je seznámit studenty se syntaxí MATLABu, maticí jako základním stavebním prvkem tohoto prostředí a maticovým uvažováním, závěr je věnován grafickému zobrazení dat a tvorbě vlastních skriptů a funkcí. Text je doplněn o množství jak demonstračních příkladů usnadňující pochopení příkazů, tak příkladů určených pro samostatné řešení. Druhá část textu seznamuje studenty se syntaxí jazyka R, jeho datovými strukturami, funkcemi pro tvorbu grafiky stejně jako se základy programování. Text je doplněn o množství jak ukázkových příkladů, tak příkladů určených pro samostatné řešení a je vytvořen pro práci v prostředí klasické příkazové řádky jazyka R.
Anotace anglicky
This text is intended especially for students enrolled M4130 "Mathematical Computing Systems" and is focused on familiarization with the software systems MATLAB and R. The only basic knowledge of linear algebra, computers and programming are required. The text is divided into two parts: "How to work with MATLAB" and "Education of R Language". The aim of the first part of the text is to make students familiar with the MATLAB syntax, matrix as the basic building block of the environment and matrix thinking, the end deals with graphical presentation of data and programming. The text is supplemented by a number of demonstration examples as well as examples for individual work. The second part of the text introduces students to the syntax of R language, its data structures, graphical functions and the basics of programming. The text is supplemented by the amount of examples as well as examples designed for standalone solution.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0043, interní kód MUNázev: Interdisciplinární rozvoj studijního oboru matematická biologie (Akronym: Matematická biologie II)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interdisciplinární rozvoj studijního oboru matematická biologie, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:43