SLANÝ, Michal, Nikol RESLOVÁ a Alena LORENCOVÁ. Výskyt, rizika a detekce nejvýznamnějších jednobuněčných parazitů v potravinách. Veterinářství. Profi Press, s.r.o., 2015, roč. 2015, č. 12, s. 929-932. ISSN 0506-8231.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výskyt, rizika a detekce nejvýznamnějších jednobuněčných parazitů v potravinách
Autoři SLANÝ, Michal, Nikol RESLOVÁ a Alena LORENCOVÁ.
Vydání Veterinářství, Profi Press, s.r.o. 2015, 0506-8231.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky hygiena potravin; toxoplasma gondii; giardia lamblia; cryptosporidium spp.; detekce parazitů; protozoa;
Klíčová slova anglicky food hygiene; toxoplasma gondii; giardia lamblia; cryptosporidium spp.; detection of parasites; protozoa
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Nikol Reslová, Ph.D., učo 324079. Změněno: 20. 1. 2016 15:53.
Anotace
Rizika alimentárních infekcí z nedostatečně opracovaných potravin rostlinného a živočišného původu jsou v dnešní době stále aktuálním tématem. Pozornost široké odborné veřejnosti se v poslední době zaměřuje na původce parazitárních onemocnění přítomných v potravinách. Cílem tohoto přehledového článku je přiblížit čtenáři problematiku parazitických prvoků (Toxoplasma gondii, Giardia lamblia a Cryptosporidium spp.), kteří jsou z pohledu bezpečnosti potravin významní.
Návaznosti
LO1218, projekt VaVNázev: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny
MUNI/A/1484/2014, interní kód MUNázev: Analýzy diverzity biologických systémů různých úrovní a na různých škálách terestrického a akvatického prostředí (Akronym: BIDA4)
Investor: Masarykova univerzita, Analýzy diverzity biologických systémů různých úrovní a na různých škálách terestrického a akvatického prostředí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
QJ1210113, projekt VaVNázev: Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech
VytisknoutZobrazeno: 28. 6. 2022 11:34