Detailed Information on Publication Record
2015
Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
LORENCOVÁ, Alena, Jiří LAMKA, Nikol RESLOVÁ and Michal SLANÝBasic information
Original name
Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
Name (in English)
The occurrence of Toxoplasma gondii in meat of kids and lamb intended for human consumption
Authors
LORENCOVÁ, Alena (203 Czech Republic, guarantor), Jiří LAMKA (203 Czech Republic), Nikol RESLOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Michal SLANÝ (203 Czech Republic)
Edition
XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny, 2015
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/15:00085893
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
Toxoplasma gondii; jehněčí; kůzlečí maso; sérologie; qPCR
Keywords in English
Toxoplasma gondii; lamb meat; goat meat; serology; qPCR
Změněno: 13/1/2016 13:38, Mgr. Nikol Reslová, Ph.D.
V originále
Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=24) a jehňat (n=15) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskyt protilátek proti T. gondii u 37,5 %, respektive 26,7 % zvířat. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 12,5 % kůzlat a 20,0 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka.
In English
Toxoplasmosis is worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor of human infection. Antibodies to T. gondii were found in 37.5% and 26.7% of home-slaughtered kids (n=24) and lambs (n=15), respectively, in the Czech Republic. T. gondii DNA was detected in tissues (diaphragm, lung) of 12.5% of kids and 20.0% of lambs. Although the consumption of goat and lamb meat is low in the Czech Republic, it can serve as a source of infection for humans.
Links
MUNI/A/1484/2014, interní kód MU |
|