Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1324126, author = {Richter, Michal and Kumstát, Michal}, article_number = {2}, keywords = {muscle proteosynthesis; whey protein; amino acids; leucin}, language = {cze}, issn = {1802-7679}, journal = {Studia Sportiva}, title = {Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie}, volume = {9}, year = {2015} }
TY - JOUR ID - 1324126 AU - Richter, Michal - Kumstát, Michal PY - 2015 TI - Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie JF - Studia Sportiva VL - 9 IS - 2 SP - 100-106 EP - 100-106 PB - Masarykova univerzita SN - 18027679 KW - muscle proteosynthesis KW - whey protein KW - amino acids KW - leucin N2 - Příjem bílkovin a odporový trénink jsou faktory ovlivňující míru svalové proteosyntézy. Jedním z adaptačních projevů je svalová hypertrofie, jako důsledek pozitivní bílkovinné bilance mezi mírou svalové proteosyntézy a svalové proteolýzy. Příjem bílkovin s obsahem esenciálních aminokyselin v období po zatížení je nutným předpokladem účinné adaptace. Postprandiální vzestup aminoacidémie je stěžejním faktorem efektivity proteosyntetických dějů. Mezi nejpoužívanější druhy bílkovin uplatňované ve sportovní výživě patří mléčné bílkoviny, vaječná a sójová bílkovina. Existují mezi nimi značné rozdíly v digesci a kinetice resorbovaných esenciálních aminokyselin. Syrovátková bílkovina je pro svůj obsah esenciálních aminokyselin a zastoupení leucinu nadřazená ostatním bílkovinným zdrojům a je považována za významný anabolický stimulus. Jednorázové množství ~20-25 g syrovátkové bílkoviny zkonzumované po skončení zatížení optimalizuje podmínky pro svalovou hypertrofii. Vhodné načasování příjmu bílkovin do těsné blízkosti zatížení pozitivně ovlivňuje snahu sportovce dosáhnout svalové hypertrofie. ER -
RICHTER, Michal and Michal KUMSTÁT. Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie (Protein Intake in Post-Resistance Exercise Period and Muscle Hypertrophy). \textit{Studia Sportiva}. Masarykova univerzita, 2015, vol.~9, No~2, p.~100-106. ISSN~1802-7679.
|